54.000 poliser säger nej till kommunal knarkarkvart

Den kommunala knarkarkvarten i Vancouver, 'Insite', har sedan starten varit omgärdad av kontroverser, där de som initierat inrättningen naturligtvis stöder den medan den nye premiärministern uttalat stor skepsis, liksom polisen i Kanada. Det nuvarande tillståndet för  experimentet med 'Insite', som pågått i tre år, upphör 12 september i år och anhängarna hade velat ha en förlängning på ytterligare tre och ett halvt år.

Så kom då beskedet i fredags - det blir ingen treårig förlängning. Den federala regeringen accepterar en förlängning till slutet av 2007, vilket alltså innebär fortsatt öppethållande under 16 månader. I samband med det tillkännagivandet sa hälsovårdsministern, Tony Clement, som för övrigt besökte Sverige nyligen att det enda som försöket visat är att misbrukare behöver hjälp. Men frågan om den kommunala knarkarkvarten bidragit till att minska missbruket och bekämpa missbruk är i dagsläget obesvarad.

I samband med det konvent The Canadian Police Association (CPA) hållit i Victoria, Kanada antog organisationen den 1 september enhälligt en resolution som uppmanar regeringen att "upphöra med all finansiering av injektionsrumsprogrammet och investera i en nationell drogstrategi för att bekämpa narkotikamissbruk - en strategi som innehåller utbildning, prevention och behandling."

I ett uttalande säger The Canadian Police Association, som representerar 54.000 poliser i 200 organisationer,  bland annat att en fortsatt finansiering står i direkt motsättning till målen och andan i en nationell drogstrategi och är i själva verket kontraproduktiv.

Enligt en rapport från rättsläkare i British Columbia, där Vancouver ligger, har antalet drogrelaterade överdoser ökat samtidigt som de minskat på andra platser i British Columbia där det inte finns några kommunala knarkarkvartar.

The Canadian Police Association säger att såväl poliser som andra medborgare ser en ökning av drogrelaterade aktiviteter i närheten av 'Insite'.

CPA:s vicepresident, Tom Stamatakis, säger att "...den här sortens program trivialiserar användningen av narkotika och fokus borde riktas på att behandla de människor som behöver hjälp istället för att uppmuntra dom att fortsätta att använda droger.." och vidare..."Injektionsrumsprogrammet har inte haft någon effekt när det gäller att förbättra den allmänna ordningen utan har, i själva verket, skapat en säker tillflyktsort för langare och och skapat en känsla av berättigande bland missbrukarna."

Läs också:
Svenska Narkotikapolisföreningens (SNPF) narkotikapolitiska program 2006


Torgny Peterson




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0