Stor forskningssatsning - kvalitet i stället för fler platser i högskolan

"Kunskap är en avgörande konkurrensfaktor i globaliseringens tid. En av regeringens största reformer de närmaste åren är en stor forskningssatsning som fram till år 2009 höjer nivån för forskningsanslagen med 900 miljoner kronor. 2008 kommer en ny forskningspolitisk proposition där forskningsanslagen kan komma att höjas ytterligare. Till det kommer att regeringen planerar att avskaffa den så kallade högskolemomsen." Det sade utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg när han presenterade budgetpropositionen för 2007 i Göteborg på måndagen.

Förstärkt forskning
För att stärka kvaliteten i svensk forskning och bl.a. kunna möta en ökad internationell konkurrens inom forskning och forskarutbildning föreslår regeringen att universiteten tillförs ytterligare 200 miljoner kronor 2007, utöver vad som aviserats i den forskningspolitiska propositionen. Regeringen avser att under mandatperioden avskaffa skyldigheten för universitet och högskolor att till staten betala in åtta procent av de externa forskningsbidrag som tas emot, den s.k. högskolemomsen. Genom detta förstärks lärosätenas samlade intäkter för att bedriva forskningsverksamhet kraftfullt.

2008 ökar resurserna till forskning med ytterligare 300 miljoner kronor och 2009 med 400 miljoner kronor därutöver.

En ny forskningspolitisk proposition kommer att presenteras 2008.

Kvalitetsförstärkning av högskolan
Redan i förra årets budgetproposition förslogs en förstärkning av anslagen till utbildningsområdena humaniora, samhällsvetenskap, teologi, juridik, naturvetenskap och teknik. I år förslås att ytterligare 120 miljoner kronor avsätts för kvalitetssatsningar. Regeringen avser att senare återkomma med på vilket sätt detta skall ske. Dessa 120 miljoner kronor frigörs genom att en tidigare planerad generell utbyggnad 2007 inte genomförs. De medel som avsatts till platser inklusive studiestödsmedel används till kvalitetshöjande åtgärder. Kvar av den tidigare planerade utbyggnaden är den utbyggnad som föreslogs avseende läkare och tandläkare om 185 respektive 50 helårsstudenter.

Ökat styrelseinflytande för lärosätena
Svenska universitet och högskolor skall vara självständiga och ha stor integritet. Därför avser regeringen att se över formerna för utseendet av ledamöter i lärosätenas styrelser, bl.a. genom att avpolitisera styrelserna. Lärosätena skall själva ha det avgörande inflytandet över vilka som utses till ledamöter i styrelser och frågan om att rektorer skall kunna vara ordförande kommer också att tas upp i den fortsatta beredningen.

Inrättandet av ett Globaliseringsråd
Regeringen kommer att inrätta ett Globaliseringsråd med uppgift att stimulera samhällsdebatten kring de utmaningar som globaliseringen ställer Sverige inför och komma med förslag till svensk konkurrenskraft kan stärkas. Förutom företrädare från regeringen kommer även representanter från vetenskapssamhället att ingå, tillsammans med företrädare från statsförvaltning, näringsliv, kultursektor och fackförbund. Globaliseringsrådet kommer att ledas av utbildnings- och forskningsministern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0