Statlig utredning föreslår: Fler gästforskare med enklare regler

I dag lämnar Gästforskarutredningen sitt betänkande. Enklare regler föreslås för gästforskare som kommer hit från länder utanför EES-området för att arbeta.

Utredningen föreslår att varje offentlig eller privat organisation som vill ta emot en gästforskare skall ackrediteras av Vinnova. Efter ackreditering får organisationen utfärda ett så kallat mottagningsavtal som använd som underlag för gästforskarens ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

"Förslaget gäller endast gästforskare, ingen annan yrkeskategori kommer att omfattas av de bestämmelser vi föreslår," säger den särskilde utredaren Lars Lundgren.

Han understryker att fokus för utredningen legat på att föreslå regler som är enkla att tillämpa och som medför minsta möjliga administrativa börda för alla inblandade parter.

Förslaget har sin grund i ett EG-direktiv om att forskarrörlighet ska underlättas. EU har satt upp som mål att bli världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi senast år 2010. Europa som helhet skall få en ställning som världsledande expertiscentrum för forskning, studier och yrkesutbildning. Ett delmål är att tre procent av EU:s totala BNP skall investeras i forskning. För att uppnå detta beräknas unionen behöva bland annat ytterligare 700 000 forskare.

De nya reglerna föreslås träda i kraft i oktober 2007.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0