Snabbutred stalking!

”Folkpartiet har i flera års tid varit pådrivande för att systematisk förföljelse, så kallad stalking, ska kriminaliseras – ett förslag som fått stöd av samtliga regeringspartier. I direktiven till den utredning som snart tillsätts för att bland annat utreda stalking framgår det att de ska vara klara först i slutet av 2008. Men dessa utsatta kvinnor och män har väntat länge nog. Regeringen måste hårdprioritera denna fråga. Jag vill därför uppmana justitieministern att snabbutreda en ny lagstiftning om systematisk förföljelse.”  

Det sade Johan Pehrson (fp), ledamot i socialutskottet och gruppledare, när han på onsdagen inledningstalade på konferensen om psykiatri och stalking anordnad av Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

”Systematisk förföljelse drabbar framförallt kvinnor som förföljs av en okänd person eller någon de haft en relation till. Många av dem som förföljer lider av en psykisk störning. Systematisk förföljelse når idag oftast inte upp till straffbestämmelserna om olaga hot, ofredande eller hemfridsbrott. Denna juridiska gråzon gör en ny lagstiftning nödvändig.”  

Pehrson väckte idag en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask om hon kan tänka sig att överväga att snabbutreda stalking.  

Den skriftliga frågan till justitieministern lyder som följer:
Runt om i Sverige finns det människor som förföljs systematiskt av någon person. Systematisk förföljelse så kallad stalking kan ske genom övervakning, trakasserier eller förtäckta hot. I vissa fall är det medialt kända personer som artister och skådespelare som drabbas. Inte sällan är det kvinnor som förföljs av en okänd person eller någon de haft en relation till. Många av dem som förföljer en annan person lider av psykiska störningar. Förföljelsen är ofta systematisk men når inte upp till straffbestämmelserna om olaga hot, ofredande eller hemfridsbrott. De hamnar ofta i en juridisk gråzon.  

Folkpartiet har föreslagit att systematisk förföljelse ska kriminaliseras – ett förslag som fått stöd av samtliga borgerliga partier inom Alliansen. Vårt förslag har tidigare på justitieutskottets begäran skickats ut på remiss till berörda myndigheter. Brottsoffermyndigheten var en av dem som ansåg att det behövs bättre lagstiftning. 

Snart påbörjar regeringens utredare till utredningen, ’Förstärkt skydd för personer som utsätts för hot eller förföljelse’, sitt arbete. Det ska vara klart under år 2008 och har till uppgift att bland annat även överväga om lagstiftningen gällande stalking bör förändras. Men till år 2008 är det en lång tid och många, framförallt kvinnor, lider av att leva under ständig förföljelse. Det finns ingen anledning att detta ska behöva ta flera år. Istället kan delarna i direktiven till utredningen som berör stalking brytas ut för att snabbutredas. På så sätt kan vi tidigare hjälpa dessa utsatta människor. 

Min fråga är: Avser justitieministern vidta några åtgärder för att påskynda utredningen av stalking?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0