Om BNP, prostitution och kriminell verksamhet

Tabloiden Expressen berättar i artikeln 'Prostituerade räddar Greklands ekonomi' (30 september) om att Greklands BNP kommer att se mer positiv ut när man nu räknar in intäkterna som landets prostituterade drar in.

Vi kan upplysa Expressens reporter och andra intresserade om att Sverige gjort liknande beräkningar. I april 2005 presenterade SCB en försöksberäkning av värdet på prostitution, droger, smuggling av alkohol och tobak samt hembränning.

I skattningen av prostitutionen i Sverige ingick tre olika typer av prostitution - gatuprostitution, prostitution via Internet och prostitution i anslutning till sexklubbar. Sammanlagt bedömdes prostitutionen omsätta 585 miljoner kronor. Tilläggas kan att 'förädlingsvärdet' för prostitutionen, efter avdrag för omkostnader i form av lokaler, resor och arbetskläder, skattades till 470 miljoner kronor.

Du kan läsa mer om det beräknade värdet av vissa aspekter av illegal verksamhet, inklusive drogkonsumtionen i Sverige, genom att klicka på länken 'Sveriges ekonomi - Illegal verksamhet' i länklistan till höger.

Torgny Peterson




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0