Ny kunskap om behandling av heroinister

Den tredje och hittills största kontrollerade behandlingsstudien inom svensk narkomanvård, den sk 3G-studien, presenteras i samband med en nationell konferens om läkemedelsassisterad rehabilitering i Uppsala i slutet av veckan.  Studien tar bland annat upp i vilket skede personer med opiatberoende kan och bör erbjudas behandling med buprenorfin eller metadon.

2005 infördes Socialstyrelsen nya föreskrifter som erfordrar att den som söker behandling måste vara minst 20 år gammal och ha ett dokumenterat opiatberonde i minst två år för att komma i fråga för läkemedelsassisterad rehabilitering. I dag krävs en noggrann utredning och vårdplanering inför behandling. 3G-studien undersöker och besvarar frågan om det är rimligt att förespråka  en enklare antagningsprocedur som innebär lägre trösklar till en högstrukturerad behandling.

Vidare klarlägger studien hur stor andel av heroinisterna som klarar sig på buprenorfin, dvs den aktiva substansen i  bla Subutex,  och hur många som behöver metadon.

Mobilisering mot narkotika, som delfinansierat 3G-studien, bjuder in till pressträff:

Tid:
Torsdagen den 12 oktober, kl 12.30-13.30
Plats:  Uppsala Akademiska Sjukhus, DEMORUMMET ingång 70 (mitt emot patientbiblioteket)

Medverkande:
Björn Fries, Nationell narkotikapolitisk samordnare
Markus Heilig, klinisk forskningschef vid alkoholinstitutet inom National  Institutes of Health samt verksam vid Karolinska Institutet och ansvarig för 3G-studien
Johan Kakko, överläkare Beroendecentrum Stockholm
Leif Grönblad, med dr Akademiska Sjukhuset Uppsala

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0