Ny FN-studie om våld mot barn

En studie om våld mot barn, 'Violence against children', har nyligen presenterats i FN. Studien, som tagits fram på uppdrag av FN:s generalsekreterare, tar upp alla former av våld mot barn i olika miljöer och slår fast att ingen form av våld mot barn är berättigat och att allt våld mot barn kan förebyggas.

Uppskattningsvis dödades 53 000 barn under 2002 av våld i skolan och i hemmet. Samma år utsattes 150 miljoner flickor och 73 miljoner pojkar för våldtäkt eller annat sexuellt våld. Enligt FN:s barnfond Unicef utsätts 3 miljoner flickor i Afrika för könsstympning varje år.

Det är första gången barn och unga medverkat i utarbetandet av en internationell studie av detta slag. De frågor som enligt författaren Paolo Pinheiro engagerat barn mest är våldet i deras vardag, det vill säga våld i skolan och i hemmet.

I studiens slutsatser kräver författaren förbud mot alla former av våld mot barn, och efterlyser förebyggande insatser på alla nivåer. Stater och det civila samhället måste samarbeta för att förändra attityder. Det behövs bättre faktaunderlag och statistik. Barn behöver också ha en möjlighet att komma till tals, enligt rapporten.

Sverige har bidragit till studien via både UD och Sida. Svenska organisationer, bland andra Rädda Barnen, har spelat en avgörande roll för att få till en studie på detta område.

Studien har även givits ut i en lättläst version riktad till barn.

Besök också:
Study on violence against children
Taking action on violence against children

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0