Dags för kommunal polis - igen

Så var det dags för en ny diskussion om en återgång till ett system med kommunal polis. I dagens upplaga av Dagens Nyheter tas diskussionen upp på nytt i en brett upplagd artikel.

Om man ser till utvecklingen bara under det senaste året är det alldeles uppenbart att den nuvarande ordningen när det gäller polisens medelstilldelning och organisation inte är ägnat att öka vare sig allmänhetens eller vissa lokalpolitikers förtroende.

Enligt artikeln i Dagens Nyheter är det ett stort antal kommuner i Sverige som nu uttalar önskemål om återgång till systemet med en kommunal polis.

Debatten är, som sagt, ingalunda ny. Redan i maj 2005 skrev den framsynte fd rikspolischefen, numera landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, tillsammans med Leif Hallberg en artikel i ämnet under rubriken 'Tid för folkets polis'.


Ny regering - nya tider...eller? Att ett ökat missnöje kräver åtgärder är ställt utom allt tvivel. Vi kan förvänta oss att den nya regeringen kommer att ha synpunkter när det gäller det framtida polisväsendets utformning, omfattning, organisation och prioriteringar.


Läs också:
Är det dags för folkets kommunala polis?

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0