Ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användandet av hemliga tvångsmedel

Utredningen om rättssäkerhet vid hemliga tvångsmedel har haft i uppgift att överväga ytterligare garantier för enskildas rättssäkerhet vid användning av hemliga tvångsmedel i brottsbekämpande verksamhet.

Rättssäkerheten skall stärkas för personer som utsätts för hemliga tvångsmedel i Sverige. Detta föreslås i ett betänkande som Utredningen om rättssäkerhet vid hemliga tvångsmedel idag har överlämnat till justitieminister Beatrice Ask.

Utredningen föreslår att personer som har utsatts för hemliga tvångsmedel skall underrättas om det i efterhand och att en Säkerhets- och integritetsskyddsnämnd skall ha till uppgift att kontrollera att tvångsmedelsanvändningen har gått rätt till. Nämnden skall utföra en löpande tillsyn av den verksamhet där användning av hemliga tvångsmedel förekommer. Enskilda skall också kunna begära att nämnden kontrollerar om de har utsatts för tvångsmedelsanvändning och om användningen i så fall har skett på ett korrekt sätt eller inte.

Åklagaren i en brottsutredning skall kunna skjuta upp och efter en tid underlåta en underrättelse, bland annat om denna skulle skada den fortsatta brottsbekämpande verksamheten. Då skall istället Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden underrättas om åtgärderna.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden skall få en stark parlamentarisk anknytning och medborgerlig förankring genom att ledamöterna skall utses bland sådana personer som nomineras av partigrupperna i riksdagen. Ordföranden och vice ordföranden skall dock vara kvalificerade jurister med erfarenhet som ordinarie domare eller liknande.

Registernämndens nuvarande uppgifter föreslås övergå till den nya Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Reformen föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

"Att både en underrättelseskyldighet införs och ett särskilt tillsynsorgan inrättas stärker rättssäkerheten så att den håller en mycket hög internationell standard", säger den särskilde utredaren, f.d. generaldirektören Anders Eriksson. "Den nya ordningen skall vara tillämplig även på hemlig rumsavlyssning (s.k. buggning) och preventiv tvångsmedelsanvändning men också på andra hemliga tvångsmedel som skulle kunna införas i en framtid."

Läs också:
Ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användande av hemliga tvångsmedel mm SOU 2006:98

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0