Ny teknisk lösning ska minska risken för grooming på Internet

OBS! På grund av stort intresse för den nya tjänsten kan det tidvis vara svårt att nå Squill.

Idag lanseras pilotprojektet www.squill.se . En ny gratistjänst på Internet som ger barn och ungdomar råd och rekommendationer om det alias som de chattar med. Squill presenterades på en presskonferens anordnad av BRIS och NetClean Technologies. Samarbetspartners till tjänsten är Microsoft MSN och TeliaSonera Sverige.

”Grooming är ett växande hot för många barn och ungdomar som träffas och umgås på Internet”, säger Göran Harnesk, BRIS generalsekreterare. Vi har åtagit oss att förvalta och ta ansvar för den här nya och viktiga tjänsten. Om den sex månader långa testperioden faller väl ut är tanken att Squill ska bli en del av BRIS ordinarie stödverksamhet.

Syftet med Squill är att göra barn och ungdomar medvetna om vilka faror som finns på Internet och att ge dem ett verktyg för att undvika dem. Med Squill kan barn genom ett enkelt musklick ”kolla upp” en person innan de börjar chatta med den. I och med Squill hjälper barnen också varandra genom att varna för ett speciellt alias. Squill ger även barnen möjligheten att på ett enkelt sätt rapportera om någon de mött på Internet utsatt dem för övergrepp eller liknande.

”Att genomföra ett projekt som Squill hade aldrig varit möjligt utan våra samarbetsparters och deras engagemang”, säger Christian Sjöberg, VD på NetClean. ”Nu när tekniken är färdig är den stora utmaningen att sprida informationen om Squill så att alla barn får tillgång och kunskap om tjänsten. Vi hyser stor tilltro till vår partner Microsoft MSN.”

MSN spelar en stor roll i projektet och som en av Sveriges mest besökta webbplatser är MSN rätt forum för att nå ut till alla barn.

Squill är ett mycket bra komplement till det arbete som görs för att uppmärksamma unga på de risker som finns på nätet. Vi vet att unga möter okända ute på Internet i öppna chattrum för att sedan ta konversationen vidare in i Windows Live/MSN Messenger för att lära känna varandra i privat miljö. Squill kan hjälpa ungdomar att bli mer försiktiga och kritiska till personer de möter på Internet.

TeliaSonera Sverige har sedan flera år ett samarbete med NetClean och har stöttat utvecklingen av ett flertal av NetCleans tjänster. När Squill presenterades var det självklart för Telia att bidra även denna gång.

”För Telia är det oerhört viktigt att delta i projekt som leder till att barnen kan vara tryggare när de vistas på Internet”, säger Karin Moberg, marknadsdirektör på TeliaSonera Sverige. När NetClean presenterade Squill för oss i våras kändes det därför helt naturligt för oss att delta även i det här projektet. Vi har genom vårt tidigare samarbete med NetClean sett att det har lett till en positiv utveckling av Internet. Vi är övertygade att vi tillsammans med BRIS, Microsoft® MSN och NetClean skall lyckas med ytterligare ett sådant projekt!

Kontaktpersoner

BRIS
Lovisa Ågren, Pressekreterare BRIS, 08-598 888 30, 0736-40 05 23

Netclean Technologies
Maria Bergfeldt André, Marknadschef NetClean, 0734-48 45 46

Microsoft MSN
Jessica Börjel, Produktmarknadschef Microsoft MSN, 0708-26 60 35

TeliaSonera Sverige
Karin Moberg, Marknadsdirektör TeliaSonera Sverige, 020-77 58 30

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0