Krossa cannabishanteringen!

35181-58

Så har då årets rapport om narkotikatillståndet i EU kommit från en organisation i Lissabon, det europeiska centrumet för kontroll av narkotika- och narkotikamissbruk (ECNN på svenska – EMCDDA på engelska) i Lissabon – en organisation som inte tar ”ansvar för eventuella konsekvenser av hur uppgifterna i dokumentet används. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis den officiella ståndpunkten för ECNN:s partner, EU-medlemsstaterna eller de övriga institutionerna eller inrättningarna i Europeiska unionen eller gemenskapen.” Tala om helgardering. 

Jag har aldrig varit någon vän av det föga imponerande så kallade observatoriet i Lissabon. Med tanke på den globaliserade narkotikahanteringen både vad avser produktion, tillgång och konsumtion, ter det sig mer än onödigt att driva ett kostsamt observatorium för Europa när vi redan har en global organisation för ändamålet i Wien, nämligen UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).  

Jag föreslår än en gång att den drogpolitiskt marginella verksamheten vid observatoriet i Lissabon skrotas, att medel för den verksamheten förs över till UNODC så att vi kan få ett samordnat, globalt arbetande effektivt forum för forskning och praktik. 

Så över till årets rapport från ECNN, den 11:e i ordningen med information från de 25 EU-medlemsstaterna, från vår granne Norge och i viss mån från Bulgarien, Rumänien och Turkiet. 

Eftersom var och en själv kan ta del av hela materialet tänker jag här bara beröra några aspekter i rapporten, främst om cannabis. 

Blandmissbruk och missbruk av stimulantia blir allt vanligare och det omfattande cannabismissbruket får allt allvarligare följder för folkhälsan. Detta kommer knappast som någon överraskning och insikten borde snarast resultera i kraftfulla åtgärder mot cannabishanteringen i allmänhet och mot den marockanska och holländska hanteringen i synnerhet.

I många länder är opiatberoende (främst heroin) fortfarande den vanligaste anledningen till att klienter söker behandling.Med tanke på den omfattande ökningen av produktion av vallmoopium i Afghanistan, 6 100 ton, och därmed också ökad tillgång finns det all anledning att känna oro för den fortsatta utvecklingen av heroinproblemet och därmed också ett potentiellt behov av ökat antal vårdplatser. 

I årets rapport redovisas oroande tecken på att antalet narkotikarelaterade dödsfall, som generellt sett har minskat sedan 2000, ökade något i de flesta länderna 2004. 10-23% av den totala dödligheten bland vuxna i åldersgruppen 15-49 år för närvarande kan tillskrivas opiatmissbruk vilket utgör ytterligare skäl till förstärkta skadereducerande insatser på alla nivåer istället för skadeproducerande insatser som kommunala sprutstugor, massdistribution av sprutor och en tolerant inställning till innehav av mindre mängder narkotika för personligt bruk. 

Cannabis
Antalet som någon gång använt: minst 65 miljoner eller en av fem vuxna i Europa. Antal som använt det senaste året: 22,5 miljoner vuxna i Europa eller en tredjedel  av de som någon gång använt drogen. Antalet som använt under de senaste 30 dagarna: 12 miljoner européer. 

Siffrorna talar för sig själva – cannabis är den mest använda drogen och det krävs extraordinära åtgärder på olika nivåer för att minska såväl tillgång som efterfrågan på en drog som vi idag vet orsakar problem och där missbrukare i allt större utsträckning efterfrågar behandling. 

När det gäller produktion och handel fortsätter cannabis att vara den olagliga växtbaserade drog som är mest utbredd i världen och med den storskaliga produktionen koncentrerad till Marocko, Pakistan och Afghanistan. Den årliga, totala produktionen uppskattas i år till 7 400 ton. Merparten av haschet, cirka 80%, som konsumeras i EU kommer från Marocko via Iberiska halvön och med Nederländerna som ett sekundärt distributionscentrum. 

I likhet med priserna på de flesta andra droger föll det genomsnittliga haschpriset under åren 1999-2004 i samtliga rapporterande länder utom Tyskland och Spanien där priserna var i stort sett oförändrade och i Luxemburg där priserna steg något. 

Beträffande THC-halten varierade den 2004 mellan under 1% i Bulgarien till 16,9% i Nederländerna. Styrkan i hemodlad marijuana var 17,7% i Nederländerna. Det kan också vara värt att poängtera att hydroponisk odling av cannabis resulterat i högre THC-halter. Så avkunnades till exempel i förra veckan en dom mot en ’cannabisfabrikör’ i Storbritannien som framställt cannabis med en THC-halt på 29%. 

I rapporten konstateras också att ”Det är exempelvis uppenbart att det finns ett samband mellan intensivt cannabisbruk och psykisk sjukdom..” 

Beträffande behandling meddelas i rapporten att ”Bland de ungefär 380 000 personer som 2004 rapporterats efterfråga behandling (uppgifter finns tillgängliga från 19 länder) uppges cannabis vara den primära orsaken i remissen till behandling i omkring 15% av fallen, vilket innebär att det är den näst vanligast rapporterade drogen efter heroin.” Det finns alla skäl att fråga sig när Europas politiker ska ta ett sådant faktum på allvar och kraftfullt börja angripa cannabishanteringen istället för att bedriva någon slags låtsaslek om separation av marknaderna mellan cannabis och annan narkotika som var det ursprungliga skälet till att starta det destruktiva systemet med coffee shops i Nederländerna – ett system som attraherat många knarkturister och som också orsakat stora lokala problem – t ex ökat antal cannabisberoende med ökat vårdbehov, ökade drogrelaterade störningar, omfattande kriminell bakgrund hos innehavare av coffee shops. 

Vidare från rapporten, ”Cannabis är totalt sett också den näst vanligaste drog som nämns i rapporter om nyintagna i missbruksbehandling, och står för 27% av de nya klienter som rapporterats under 2004.”  Inte minst intressant är det faktum att ”Cannabis är totalt sett också den näst vanligaste drog som nämns i rapporter om nyintagna i missbruksbehandling och står för 27% av de nya klienter som rapporterats under 2004.”…”Sannolikt ligger många faktorer bakom den ökade efterfrågan på behandling mot cannabismissbruk och det är ett område som kräver forskning. Möjliga orsaker för en ökning är en eskalering av intensivt cannabisbruk och problem i befolkningen som hör samman med detta, en ökad insikt om de risker som är förenade med cannabisanvändning, en ökning av antalet remitteringar till behandling från domstolarna, som helt tydligt är stor i vissa länder, och förändringar av rapporteringssystemet och/eller vad systemet täcker.” 

Av rapporten framgår att andelen nya ’cannabisklienter’ som använder drogen varje dag är högst i Danmark och Nederländerna, vilket är föga förvånande. 

Sist, men inte minst, tyder tillgängliga uppgifter på att ’cannabisklienter’ i öppenvården är relativt unga. Så gott som alla ’cannabisklienter’ som behandlas för första gången är under 30 år. Tonåringar som genomgår specialiserad missbruksbehandling uppges oftare ha ett primärt cannabismissbruk än klienter i andra åldersgrupper. Cannabismissbruk svarar för 75% av behandlingsefterfrågan bland personer under 15 år och för 63% bland personer i åldern 15-19 år. 

Dags att krossa cannabishanteringen!
 

Torgny Peterson
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0