Konferens om barnets rättigheter på institution

Den 14-15 november anordnas en internationell konferens i Stockholm om barnets rättigheter inom institutionsvården - "Childrens Rights in Institutional Care". Arbetsgruppen för samarbete om utsatta barn inom Östersjöstaternas råd (WGCC) arrangerar konferensen tillsammans med svenska Socialdepartementet.

Det finns barn som tillbringar hela sin barndom på institution. Andelen unga personer som hamnar i olika svårigheter efter en institutionsvistelse är hög både i Sverige och i andra länder i regionen.

Sex unga personer från Ryssland, Sverige och Norge kommer att berätta om sina egna erfarenheter av institutionsvård under den konferens som Östersjöstaternas råd anordnar tillsammans med Socialdepartementet. Konferensen startar kl. 13.00 tisdagen den 14 november och pågår till eftermiddagen den 15 november på Radisson SAS Royal Park Hotel, Frösundavik, Solna.

Runtom i Östersjöregionen lever barn en del av eller hela sin barndom på institution. Trots försök att finna alternativa former för vård av barn som inte kan växa upp i sin familj, är institutionsplacering det som erbjuds. Forskning från Sverige och andra länder visar på allvarliga följder för barn som växer upp på institution. Andelen unga personer som hamnar i olika svårigheter efter en institutionsvistelse är hög både i Sverige och i andra länder i regionen.

FNs Konvention om barnets rättigheter lägger ett ansvar på staterna att bistå barn som inte kan växa upp i sin familj. Europarådet har i sina rekommendationer från maj 2005 rekommenderat staterna i Europa att stärka barnets rättigheter och att genom att följa rekommendationerna öka kvaliteten på den vård som ges.

Konferensen anordnas inom det existerande regionala samarbetet omkring utsatta barn och är en del av det svenska ordförandeskapets i Östersjöstaternas råd, CBSS. Förutom att ta del av unga personers erfarenheter och åsikter, kommer deltagarna från 12 länder i Östersjöregionen att lyssna till hur tillsyn och stöd efter institutionsplacering ser ut i de olika länderna. Experter från England presenterar också erfarenheter omkring barns deltagande och vilka effekter det kan och bör ha på utformningen av placeringar på institutioner. Erfarenheter från forskning i länderna i regionen liksom praxis presenteras också.

Tid och plats:
14-15 november 2006
Radisson SAS Royal Park Hotel, Frösundavik, Solna

Kontakt:
Maria Sederholm, 08-405 11 36

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0