Hemligt heroinprojekt pågår i Storbritannien

Inte nog med att en högt uppsatt biträdande polischef, Howard Roberts från Nottinghamshire, vid den ACPO-konferens som avslutades i Manchester idag hävdade att det kunde vara en bra idé att ge heroin till heroinister - nu visar det sig också att ett hemligt projekt med förskrivning av heroin har pågått vid tre enheter – i London, i sydöstra England och norra England där ett hundratal heroinister har haft den tvivelaktiga ’förmånen’ att få del av statligt langat heroin. 

Av hittills inte helt kända skäl har den statliga leveransen av heroin hållits hemlig. Läkarna har i och för sig inte gjort något fel eftersom brittiska läkare kan förskriva heroin efter att ha erhållit licens från inrikesdepartementet. Att det sedan är fullkomligt vansinnigt att förse aktiva heroinister med heroin är uppenbarligen något som man inte tar hänsyn till. 

Jag återkommer med ytterligare information och synpunkter så snart kontakter i England undersökt hemlighetsmakeriet ytterligare. I väntan på det kan du få ytterligare information här

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Pia Everlin

Jag tycker det är fantastiskt att det äntligen
finns länder som vågar se på opiatmissbruk med öppna ögon. De behandlingsmetoder som under lång tid varit ledande har uppenbarligen fungerat ganska dåligt.Det är inte en dag för tidigt att man börjar söka alternativa metoder.

Naturligtvis förstår jag hur det för någon oinvigd kan låta tokigt att ge en heroinist heroin för att lösa ett missbruksproblem. För att förklara tanken måste man börja med frågan "Vad är missbruksproblem för en heroinist?" Det är stor skillnad på problemen mellan exempelvis en alkoholist och en heroinist.

I sverige har företrädare för minnesota-metoden höjt rösten i många debatter. Inom denna skola, tolvstegsprogrammet, anser man att alla missbruk, oavsett vilken substans det gäller, brottas med samma problem. Detta är antagligen största anledning till varför de inte haft någon större framgång med att behandla just heroinister och andra opiatmissbruk.

Många blir väldigt förvånade när de får veta att heroin i sig inte skadar kroppen. Detta är mycket viktig fakta om man skall kunna förstå tanken med att dela ut drogen för att minska missbruksproblemet. Det går inte att applicera denna metod på andra grupper som amfetaminister eller haschrökare.
Jag vill dock verkligen framhålla att detta inte är något drog-romantiserat påhitt utan ett medicinskt faktum som inte på något sätt betyder att drogen är ofarlig, tvärt om, det är den drog som skördar flest liv men inte på grund av sina farmakologiska egenskaper utan genom de problem som följer i kölvattnet.
Jag skall ge ett enkelt exempel:
En person som missbrukar alkohol har dålig fysisk hälsa på grund av att alkoholen har skadat kroppen.
En heroinmissbrukare har dålig hälsa på grund av att personen har använt alla pengar till en mycket dyr drog. Inga pengar har gått till mat eller dryck, hygien, läkarbesök etc. All energi under all vaken tid går också åt till att skaffa den illegala substansen. De flesta heroinister kan vittna om att det är ett "arbete" som kräver mycket mer tid och energi än ett åtta till fem jobb. Först skall man få ihop ungefär en tusenlapp om dagen (detta oftast utan att ha ett riktigt jobb som ger lön). När pengarna skrapats ihop på legal eller illegal väg måste man inhandla ett gram av en olaglig vara (som för övrigt inte alls säljs så öppet som media ibland vill framhålla) detta kan innebära timmar av telefonsamtal, väntan, besök på obehagliga platser, hos potentiellt farliga människor (som även de är i lika stort behov av pengar och därför inte drar sig för att lura dig eller kanske råna dig på dina pengar).

När du tar bort dessa två problem har du kommit ganska långt med opiatmissbrukaren. Nu har du en människa som fortfarande intar ett lugnande medel men som kan börja sköta sin hälsa och sitt liv.

Dödligheten minskar eftersom drogen inte smutsats ner av den illegala marknaden där den blandas ut med smuts för att någon skall kunna tjäna extra pengar.
Du förstör för de kriminella element som använder pengar från droghandeln för att finansiera många andra brott.
Du har även en person som inte längre begår brott, något som allmänheten tjänar mycket på både genom skattepengar och det faktum att mycket färre oskyldiga människor blir brottsoffer.

Detta är några saker att tänka på innan man förkastar en ny idé som tokig!

2006-12-15 @ 01:56:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0