Brottsutvecklingen i Olso

Brottsutvecklingen i OsloDen strategiska staben vid Oslo polisdistrikt har nu i november presenterat en rapport om brottsutvecklingen i Oslo. Avsikten med rapporten är att den ska ligga till grund för polisens långsiktiga planering och användas för att fatta bra beslut om strategier och prioriteringar. 

Antalet invånare i Oslo uppgick den 1 januari 2006 till 538 411 personer och antalet invånare i huvudstaden ökar. Man räknar med att antalet invånare har passerar 600 000-strecket år 2018 och 630 000 2025. Den största tillväxten av invånare är störts i åldersgruppen 16-19 år. Antalet barn och ungdomar ökar och man förväntar större ungdomskullar de kommande åren. Detta menar man utgör en utmaning eftersom ungdomar utför en framträdande grupp i kriminalstatistiken. 

Oslo har också det högsta antalet invandrare i landet. Andelen bosatta i Oslo med icke-västlig bakgrund är 18,9%. 

De största invandrargrupperna är följande ( i fallande ordning):
Pakistan 19 438
Somalia 7 243
Sri Lanka 7 005
Sverige 6 770
Turkiet 5 351
Marocko 5 165
Irak 4 821
Vietnam 4 736
Iran 4 518
Danmark 3 664 

2005 mottogs 80 136 anmälningar om brott, vilket är en nedgång med 7,8% jämfört med år 2004 och det är en nedgång som fortsatt sedan 1998. Av antalet anmälningar under 2005 utgör 6 099 narkotikarelaterade anmälningar, vilket utgör en högst marginell nedgång, 0,3%, jämfört med 2004. Det största antalet anmälningar under 2005, 47 226, avser vinningsbrott. 

Rapporten innehåller redovisningar av de flesta brottstyper men jag koncentrerar den här redovisningen på alkohol- och narkotikarelaterad brottslighet. 

Droger och våld
Det finns anledning till oro när man konstaterar att ökad användning av alkohol och narkotika kan leda till fler situationer med våld i anslutning till utelivet i Oslo. En analys, som gjorts vid Sentrum polisstation 2005, om våld på Rosenkrantzgate visade att gärningsmännen i ett flertal fall var påverkade av alkohol. Poliser som arbetar i centrum uttrycker stor oro för att ökningen av antalet serveringsställen med låg ålder (18 år) kommer att leda till mer våld. Samma oro delas av många som arbetar med förebyggande arbete med barn och ungdomar. 

Droger och våld bidrar till att skapa otrygghet. En analys som gjorts av Skippergata och det kringliggande området drar slutsatsen att området uppfattas som en speciell otrygg del av Oslo. Störst rädsla finns för en möjlig risk att bli utsatt för våld. Undersökningen visar att det är de drogberoende själva som upplever den största rädslan och som är mest utsatt för en reell risk i området. Allmänheten och näringsidkare som finns i centrum upplever liten grad av rädsla men i långt större utsträckning otrivsel på grund av den synliga missbruksmiljön som finns i området. 

Mord
2005 registrerades åtta mord i Oslo, samma antal som 2004. Sedan 1987 har antalet mord varierat mellan fem och 15 per år. 

Narkotika
Som nämnts tidigare låg antalet anmälda narkotikabrott relativt stabilt vid en jämförelse av åren 2004 och 2005. Däremot har det skett en ökning av antalet anmälda sådana brott med 6,1% första halvåret 2006. Ökningen 2006 är störst i Grønland-området och kan förklaras med konkreta satsningar i det området. 

Det är en stor ökning av antalet personer under 18 år som anmäls för narkotikabrott. Det återspeglar inte nödvändigtvis en reell ökning utan förklaras med att gjorda satsningar speciellt fokuserat på ungdomar. 

Barn- och ungdomskriminalitet  
En genomgång av ålern på anmälda personer i Oslo polisdistrikt 2005 visar att ungdomar under 24 år förekom i 27,7%, 10 942 fall, av anmälningarna, medan personer under 18 år förekom i 6,9% av fallen. Det största antalet av de som förekommer i anmälningarna finns i åldersgruppen 21-23 år, följt av åldersgruppen 24-26 år och 1-20 år. 

Bland lagbrytarna under 15 år förekom narkotikarelaterade brott i 6,4% av fallen, motsvarande siffra för åldersgruppen 15-17 år är 23,3%. 

I rapporten ’Barne- og ungdomskriminalitet i Oslo 2006’ (Oslo politidistrikt och Oslo kommune 2006) anges följande utmaningar för framtiden:
  • Ökad konsumtion av alkohol bland ungdomar
  • Ökad användning och acceptans av hasch bland ungdomar i Oslo jämfört med landet i övrigt
  • Ökad användning av tyngre centralstimulerande medel bland äldre ungdomar
  • Ökad omfattning av våld och hot på offentlig plats (skolor och uteliv)
  • Ökad sexualisering blad ungdomar med risk för ökat antal sexualbrott
  • Nya former för kriminalitet till följd av ny teknologi (mobiltelefon och Internet)
  • Generell kriminalitet- och drogproblematik bland ungdomar från minoritetsgrupper
 I rapporten pekar man på kriminalitet och drogproblem bland ungdomar från minoritetsgrupper som en utmaning. Ungdomar från dessa grupper är överrepresenterade i vissa typer av grov brottslighet, vilket också bekräftas i undersökningen ’Ung i Norge 2002’ (Øia, Tormod – Innvandrerungdom – kultur, identitet og marginalisering. NOVA-rapport 20/03. Oslo: Norsk institutt för forskning om oppvekst, velferd og aldring.) Bland de riskfaktorer som nämns i detta sammanhang finns
  • Dåligt socialt nätverk
  • Språkproblem – både hos ungdomen själv och hos föräldrarna
  • Problem i skolan
  • Dålig familjeekonomi och låg materiell standard (ofta beroende på arbetslöshet)
  • Kulturkonflikter
 Organiserad kriminalitet och kriminella nätverk i Oslo
I Oslo polisdistrikt har man gjort stora beslag av heroin, kokain,amfetamin och hasch 2005-2006.
Inga nya narkotikapreparat har registrerats under perioden och priserna på narkotika varit relativt stabila med undantag för en temporär prisökning sommaren 2006. Av okänd anledning fanns det lite heroin på marknaden vilket resulterade i högre pris på heroin. Priset har dock stabiliserats igen. 

Missbruksmönstret är relativt stabilt i Oslo. Trots det finns det indikationer på att användningen av kokain har ökat, speciellt bland yngre personer. Stora enskilda beslag är också tecken på att kokainmarknaden växer. 

Smugglingen av narkotika till Norge utförs av ett antal kriminella ligor och nätverk. Utredningar har avslöjat centralt placerade norrmän i flera europeiska städer, personer som utgör förbindelse länk mellan producenter och mottagarna i Norge. 

Narkotikanätverken har visat sig vara mycket flexibla och det finns en utveckling som tyder på att nätverk etableras och upplöses efter en eller flera smugglingstillfällen. 

Heroinmarknaden i Oslo domineras av personer med annan etnisk härkomst än norsk och det är, liksom tidigare år, etniska albaner som dominerar i de största narkotikaärendena. 

Man konstaterar när det gäller beslag av både amfetamin och kokain av ett antal kända kriminella nätverk, som de kriminella MC-organisationerna och de ’minoritetsetniska’ gängen är involverade i smuggling av amfetamin och kokain. Utöver dessa grupper förekommer också personer från Estland och Litauen. 

Det största beslaget av amfetamin hittills i år omfattade 60 kg och gjordes i en lägenhet i Oslo. Mottagaren var en person som tillhörde ’A-gjengen’ och kuriren var en etnisk alban bosatt i Sverige. 

Det finns en stor marknad för hasch i Oslo och det är inte ovanligt med beslag på flera hundra kilo. Alla de kända nätverken i Oslo är i en eller annan form involverade i smuggling eller försäljning av hasch. Legaliseringsrörelsen har också blivit tydligare och mer synlig i narkotikadebatten. 

Beslagen av ecstasy har gått ner i Oslo under de senaste åren. 

Kriminella gäng
I Oslo finns två gäng med lång historisk anknytning till kriminalitet – A-gjengen och B-gjengen. Därutöver finns ett tredje gäng, det så kallade Furuset-gjengen (Furuset Bad Boys) som etablerat sig i Groruddalen. 

Polisen har identifierat sammanlagt 50-60 medlemmar i A- och B-gjengen och ett 15-tal personer i Furuset-gjengen. 

Andra kriminella gäng som omnämns i rapporten är organiserade rånnätverk, kriminella MC-organisationer och högerextrema grupper. 

Den sekretessprövade delen av rapporten kan du läsa här

Läs också:
Prosjekt organisert kriminalitet
Kripos årsrapport 2005 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0