Afghanistans narkotikaindustri

Nu kan du läsa den – den mest uppdaterade rapporten (223 sidor) om Afghanistans narkotikaindustri - utgiven av UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) i samarbete med Världsbanken.

 
Rapporten ger god inblick i hur korruption i toppolitiska skikt i kombination med väletablerade kriminella strukturer hotar Afghanistans utvecklingsmöjligheter på i stort sett alla plan.

Var och en som vill försöka förstå den nuvarande situationen i Afghanistan och vad den på sikt man föra med sig för bland annat Väst- och Centraleuropa bör ta del av rapporten.  

Enligt rapporten, ’Afghanistan´s Drug Industry: Structure, Functioning, Dynamics and Implications for Counter-Narcotics Policy’ har hittillsvarande åtgärder för att bekämpa oiumhanteringen bara resulterat i begränsade framgångar av ringa varaktighet. 

Av rapporten framgår bland annat att korruption i samband med försök att förstöra odlingar har underminerat arbetet på flera områden eftersom rika odlare av opiumvallmo har betalat mutor för att slippa få sina skördar förstörda. 

För närvarande uppskattar man att endast 6 av landets provinser, främst i de norra delarna, är fria från opiumodlingar. 

Som jag berättat tidigare var årets skörd av opiumvallmo i Afghanistan rekordstor, cirka 6 100 ton, varav merparten i Helmand-provinsen och ytterligare ett antal provinser i södra Afghanistan. 

Enligt gjorda uppskattningar är 13% av landets befolkning på ett eller annat sätt involverad i odlingen av opiumvallmo. 

Du hittar hela rapporten här

En översikt över årets odling av opiumvallmo i Afghanistan, ’Afghanistan Opium Survey 2006’, finns här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0