Ny rapport om ungdomar och sexualitet

En heterosexuell parrelation är inte längre en självklarhet, visar en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut. En ökning av tillfälliga kontakter och fler livspartner är ytterligare en ny attityd. Förändringen är störst bland flickor. Utvecklingen påverkas av dagens globalisering, internationell migration och ökade möjligheter till snabb kommunikation via internet och tv.

Rapporten 'Ungdomar och sexualitet' är en sammanfattning av nästan 90 olika forskningsstudier gjorda inom området ungdomar och sexualitet och redovisar bland annat trender och utvecklingslinjer, ålder för samlagsdebut, preventivmedelsanvändning, abort, pornografi och sexuellt risktagande. Studien visar att det sker förändringar inom flera områden och att dessa är nära kopplade till den snabba samhällsutvecklingen.

En ökande grupp unga kopplar inte självklart samman sexualitet med kärlek och det finns en ökad öppenhet för att ha tillfälliga sexuella relationer. Det har också skett ett ifrågasättande av heterosexuella relationer som ett självklart normaltillstånd. Rapporten pekar också på att vi lever i en tid med generellt sett högre risktagande i sexuella sammanhang än under de närmast föregående decennierna. Det finns en mer tillåtande inställning hos ungdomar till sex i tillfälliga kontakter. Många tar också större risker i samband med alkohol. Sexuella trakasserier och handlingar är vanligt förekommande. En majoritet, 65 procent av alla flickor i gymnasiets årskurs III har erfarenhet av handlingar som de upplevt som sexuellt kränkande.

Ladda ner rapporten
Ungdomar och sexualitet (1 Mb)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0