Inför larmbågar i alla domstolar

”Den 12 maj rusade två maskerade män, beväpnade med automatvapen, in i Västerås tingsrätt och fritog en häktad under pågående häktesförhandling. Fritagningen är ett exempel på att det behövs skarpare säkerhetskontroller i domstolarna. Ett enkelt sätt vore att införa metalldetektorer vid samtliga domstolar som alla besökare måste passera.”

Det säger Karin Granbom, riksdagsledamot (fp) och suppleant i justitieutskottet, som idag väcker två skriftliga frågor till justitieminister Thomas Bodström.

”Alla som besöker en domstol skulle då tvingas passera genom en larmbåge som reagerar på metall. Att gå genom en larmbåge, såsom passagerare måste göra inför en flygning, är inte särskilt integritetskränkande och inkräktar inte heller på offentlighetsprincipen vid domstolsförhandlingar.”
”Ett annat sätt att stärka säkerheten är att häktade medverkar i häktesförhandlingar via videolänk. Sådan försöksverksamhet pågår redan vid Norrköpings- och Linköpings tingsrätt. Detta sparar pengar och ökar säkerheten då risken för fritagningar och rymningar är störst vid transporter och vistelser utanför häkten och anstalter. Den brutala fritagningen vid Västerås tingsrätt skulle ha kunnat undvikas utifall om häktesförhandlingen genomförts via videolänk.”

”Nu vill jag att Bodström snarast ger besked om han är beredd att skärpa säkerheten för de som arbetar i domstolar, eller närvarar som exempelvis målsägande, vittne eller besökare, avslutar Granbom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0