Idag är det ’World No Tobacco Day’

Även om förmodligen ett litet antal människor är medvetna om det, är det idag ’World No Tobacco Day’ – ytterligare ett inslag i globala snuttifieringskampanjer.

Kampanjer för att uppmana folk att sluta röka är i och för sig behjärtansvärda men jag är ingen supporter av endagsmanifestationer. På samma sätt som kampen mot narkotika måste kampen mot tobak föras dagligen – väl synlig, i engagerad form för allmänhetens bästa och till förtret för tobaksindustrin respektive knarkproducenterna.

Det är WHO som ligger bakom kampanjen, och inför årets kampanjdag konstaterar WHO att
”tobaken är dödlig – oavsett form eller förklädnad.” WHO konstaterar vidare att  ”tobaksföretagen fortsätter att breda ut sig med nya kampanjvarianter om ’light’, ’mild’ och ’låg tjärhalt’”…”Idag lugnar dom oroade rökare genom att erbjuda en illusorisk säkerhet kring sina nya produkter. De [tobaksföretagen] fortsätter att lura sina kunder med alltmer lömska lurendrejerier genom att marknadsföra och sälja sina nya produkter förklädda i hälsosammare namn, fruktiga aromer och mer attraktiva förpackningar.”

Tobaksindustrins metoder och argument är lika genomskinliga som knarkförespråkarnas ansträngningar att försöka inbilla allmänheten att narkotika inte är särskilt farligt.
 
Syftet med World No Tobacco Day är att uppmuntra länder och regeringar att arbeta för en strikt reglering av tobaksprodukter genom att öka medvetenheten om förekomsten av det rika utbudet av dödliga tobaksprodukter.

Den i särklass bästa informationen på svenska om olika aspekter av tobaksproblemet hittar du hos Tobaksfakta


Besök också:
World No Tobacco Day 2006

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0