Folkpartiet begär särskild debatt om hot mot demokratin

”De senaste veckornas angrepp mot politiska partier, polis och andra myndigheter är ett hårt slag mot grundläggande demokratiska värden och mycket allvarligt. Med anledning av det eskalerande våldet begär folkpartiet i dag en särskild riksdagsdebatt för att diskutera hur vi som politiska partier kan bekämpa denna brottslighet.”

Det säger Johan Pehrson (fp), rättspolitisk talesman och ordförande i justitieutskottet med anledning av att folkpartiets riksdagsgrupp idag begär en särskild riksdagsdebatt om hotet mot demokratin. (Se debattbegäran nedan).

”Det är nu viktigt att alla partier samlas för att motverka och bestämt ta avstånd från dessa krafter som vill sätta munkavel på demokratins utövare och statens institutioner. Folkpartiet har flera förslag för att bekämpa dessa utomparlamentariska våldsgrupper – det handlar om strängare straff för brott mot demokratin men också om mer resurser till Säkerhetspolisen.”

Begäran om särskild debatt från folkpartiet liberalerna
Med anledning av de senaste veckornas upplopp och skadegörelse mot politiska partier, arbetsförmedlingar, polis och andra myndigheter och de hot och det våld mot demokratin och dess utövare som detta innebär begär folkpartiets riksdagsgrupp en aktuell debatt i ämnet.

Centerpartiet har under de senaste veckorna utsatts för 15 attentat mot sina partilokaler runt om i landet. Samtidigt har arbetsförmedlingar, försäkringskassor och polisen attackerats. Senast var det Kristdemokraterna i Hässleholm som utsattes för skadegörelse av en utomparlamentarisk grupp.
Våldet mot grundläggande demokratiska samhällsfunktioner är mycket allvarligt och har eskalerat den senaste tiden. Attackerna är ett hårt slag mot grundläggande demokratiska värden då aktivisterna försöker att skrämma människor till tystnad.

Tyvärr har vi på senaste tiden sett flera angrepp mot demokratin och det öppna samhället. Det rör sig om allt från stenkastning vid offentliga möten till hot och våld mot politiker, som vi också vet har ökat under de senaste åren. Konsekvenserna av våldet är långtgående eftersom det utgör ett hot mot mänskliga och ekonomiska värden samt inte minst demokratiska värden. Vikten av att bekämpa de ovan nämnda angreppen kan inte underskattas.

Läs också:
Systemhotande brottslighet i Sverige 2004

Kommentarer
Postat av: Jimmy Nyberg

Ett allvarligt problem om detta skall fortsätta är hur vi skall få någon att ägna sitt liv åt politiska uppdrag. Som det ser ut i dag blir det allt svårare att få någon att vilja jobba med politik. Skall man då bli hotad och utsatt för andra hemskheter också är nog demokratin i gungning.Det är väldigt viktigt att försvara demokratin. Hoppas att alla vi hjälps åt med detta. Ett bra sätt att ställa upp för demokratin kommer nu i september i år när det är dags för val.Antalet röstande är där en sorts signal för hur delaktiga och intreserade vi är utav ett samhälle i demokrati. Sverige brukar som tur är ha ett högt valdeltagande, hoppas detta fortsätter.

2006-05-05 @ 20:44:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0