Folkhälsopolitik för jämlikhet i hälsa och hållbar tillväxt

Regeringen beslutade 18 maj om en folkhälsopolitisk skrivelse. Det är en uppföljning av den folkhälsopolitiska proposition som riksdagen antog våren 2003. Skrivelsen har tagits fram i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Regeringen beskriver det allmänna folkhälsoläget.

Några fakta:
* Medellivslängden ökar stadigt, och ligger på 78,8 år för män och 82,7 år för kvinnor. Det är den högsta någonsin.
* Spädbarnsdödligheten fortsätter att minska, och har halverats sedan år 1984
* Antalet cancerfall ökar långsammare, och dödligheten minskar. Också risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Båda kan sättas i samband med andelen rökare i landet minskar. Andelen är nu all-time-low.

Samtidigt finns det också orostecken i form av t.ex. ökad psykisk ohälsa bland framför allt unga flickor. Andelen 15-åriga flickor som uppger sig ha psykiska besvär har ökat kraftigt.

I skrivelsen understryks folkhälsopolitikens roll för uthållig tillväxt genom att investeringar i hälsa medverkar till att främja produktivitet, motverkar sjukfrånvaro och stimulerar barns inlärningsförmåga.

”Hälsoläget i Sverige är generellt sett gott. Sverige ligger i världstoppen när det gäller medellivslängd, spädbarnsdödligheten tillhör den lägsta i världen. Vi ser också en minskad dödlighet i cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men samtidigt råder det stora och oacceptabla orättvisor i hälsa som grundar sig på kön, klass och etnisk bakgrund. Jag är också oroad över den psykiska ohälsan bland unga flickor som kan sättas i samband med till exempel ökad stress och press i skolan. Elevhälsan måste därför fortsatt prioriteras”, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Läs också:
Faktablad – Mål för folkhälsan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0