Ytterligare en kommunal knarkarkvart i Oslo

Oslo står i begrepp att inrätta ytterligare en kommunal knarkarkvart, dvs ett utrymme dit missbrukare är välkomna med sin narkotika för att kunna injicera den i en mer ombonad miljö än vad en kall gata i ett vintrigt Oslo kan erbjuda.

En adress som varit aktuell är Maridalsveien 3 med närmaste granne ungdomsklubben X-ray. Men i stadsdelen Grünerlökka där Maridalsveien ligger protesterar man eftersom det finns uppenbara risker att ungdomar som besöker klubben kan få nya, oönskade kontakter med aktiva missbrukare.

Kommunaldirektören Björg Månum Andersson, tillika Oslos representant i ECAD (European Cities Against Drugs), säger till NRK att man föredrar en placering på Storgata.
Storgata ligger ett stenkast från Oslos paradgata Karl Johans Gate.

I paragraf 590 i den senaste rapporten från FN:s narkotikakontrollorgan INCB (International Narcotics Control Board) upprepar INCB:s styrelse återigen sin hållning att "injektionsrum eller andra utrymmen där personer kan missbruka droger som förvärvats illegalt underlättar det illegala bruket av internationellt kontrollerade substanser och står i strid med bestämmelserna i de internationella fördragen för kontroll av droger. Injektionsrum står i strid med huvudprincipen i fördragen, nämligen att bruket av droger ska begränsas till att omfatta medicinska och vetenskapliga ändamål. INCB:s styrelse beklagar öppnandet av ett injektionsrum i Norge i januari 2005 och uppmanar regeringen att vidta omedelbara och nödvändiga steg för att garantera överensstämmelse i enlighet med de internationella fördragen för drogkontroll."

Det nya socialborgarrådet i Oslo, Sylvi Listhaug, struntar i FN:s kritik och sa tidigare den här månaden till norska Aftenposten, "för mitt vidkommande är användarna viktigast. Sprutrummet fungerar bra och vi vill fortsätta tills den treåriga prövoperioden är över."

Torgny Peterson
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0