Uppdrag om Barnrättscentrum till Örebro universitet

Konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen) ålägger alla länder som antagit den att sprida kunskap om konventionen bland såväl vuxna som barn. För att vi i Sverige ska kunna erbjuda adekvat och systematisk utbildning i frågan -  både för barn och för yrkesgrupper som arbetar med och för barn -  vill regeringen skapa ett centrum för frågor kring barnens rättigheter.

Regeringen har beslutat att ge Örebro universitet i uppdrag att närmare precisera förutsättningarna för en verksamhet som skall erbjuda kompetens- och metodutveckling i tillämpningen av barnkonventionen till berörda yrkesgrupper.  Örebro universitet skall redovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 31 maj 2006.

När det gäller att skydda barn från narkotika finns det anledning påminna om artikel 33 i Barnkonventionen som lyder: Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder, innefattande lagstiftningsåtgärder, administrativa och sociala åtgärder i upplysningssyfte, för att skydda barn från olaglig användning av narkotika och psykotropa ämnen såsom dessa definieras i tillämpliga internationella fördrag och för att förhindra att barn utnyttjas i den olagliga framställningen av och handeln med sådana ämnen.

En fulltextversion av FN:s konvention om barnets rättigheter, den sk Barnkonventionen, hittar du på adressen http://www.bo.se/adfinity.aspx?pageid=44#33

Torgny Peterson



 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0