Sverige är ett bra land för penningtvätt?!

Den 2 mars rapporterade vi att FATF (Financial Action Task Force)* har genomfört en detaljerad granskning av Sveriges insatser mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Rapporten innehåller mycket intressant material, som både levererar bakgrundsinformation, information om de svenska juridiska redskapen och ansvariga myndigheter, nationellt och internationellt samarbete. Rapporten avslutas med en genomgång om Sveriges position i förhållande till var och en av de 40 FATF-rekommendationerna.

Rapporten rekommenderas till läsning av alla som är intresserade av att lära sig mer om penningtvätt och dess koppling till olika former av brottslighet, inklusive terrorism.

I de olika avsnitten om preventiva åtgärder riktar FATF i sin granskning en del kritik mot delar av den svenska tillämpningen av de rekommendationer som FATF utvecklat.

En 20-sidig sammanfattning av rapporten om Sverige finns på adressen
http://www.fatf-gafi.org/dataoecd/30/5/36210440.pdf

I en debattartikel i Dagens Nyheter idag, ’Kriminella nätverk föredrar Sverige för att tvätta pengar’, skriver forskare vid Programmet för Sidenväggsstudier, Institutionen för euroasiatiska studier vid Uppsala universitet att ”Sveriges finansiella säkerhet är idag oroväckande eftersatt med uppenbara brister när det gäller både lagstiftning, förebyggande regleringar, teknologiska hjälpmedel, expertkunskap, bemanning och politiskt ledarskap.”

Debattartikeln innehåller referenser, dels till den FATF-studie vi rapporterade om den 2 mars, dels till en studie om penningtvätt och finansiell brottslighet i Östersjöområdet som genomförts vid Programmet för Sidenvägsstudier.

Debattartikeln i Dagens Nyheter hittar du här.

* FATF etablerades i samband med ett G7-möte i Paris 1989. I april 1990 utfärdade FATF en rapport med de idag välkända 40 rekommendationerna i arbetet mot penningtvätt. Mer information om FATF hittar du på organisationens hemsida på adressen http://www.fatf-gafi.org

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0