Spel- och drogmissbruk kan drabba alla

Människans hjärna är konstruerad för beroende. Missbruk är en konsekvens av detta – oavsett om det gäller droger, mat, sex eller alkohol. De positiva kickar vi upplever kan bli startskott för långvarigt missbruk.
Vi människor har ett belöningssystem där hjärnan sänder ut signaler som i sin tur uppmuntrar beroende. Mat, sex och sömn är exempel på nödvändiga beroenden för vår arts fortlevnad”, berättar Stefan Brené, docent i neurobiologi.

”Vårt belöningssystem kan bli kidnappat och uppmuntra skadligt beroende. Hjärnan kan inte skilja på skadliga och livsnödvändiga aktiviteter”, menar Stefan Brené. ”Om kickarna från exempelvis nätpoker blir för många, sker en kemisk förändring i hjärnan. Belöningssystemet uppmuntrar då aktiviteten, vi får ett beroendesug och ett missbruk kan ta vid.”

Idag forskar man kring behandlingsstrategier för olika missbruk. Man vet att människor har olika genetiska förutsättningar. Den mänskliga hjärnan är den mest komplexa struktur vi känner till i universium och neuroforskare står idag inför många möjligheter och utmaningar.

För mer information kontakta:
Stefan Brené, Doc. Neurobiologi, Karolinska Institutet
Arb 08-524 87451
Mob 070-46 11 857
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0