Peruansk presidentkandidat: Bättre näring till barn - bröd med koka!

En av Perus presidentkandidater, den tidigare militären Ollanta Humala, föreslår att barns näringsintag kan förbättras genom att ge dom bröd med koka, råmaterialet till kokain.

Humalas talesman, Daniel Abugattas, säger att om Humala blir president ska 27 miljoner brödlimpor tillverkas varje dag. Limporna ska innehålla fem procent mjöl tillverkat av koka, råmaterialet till kokain, och sedan levereras till fattiga barn som ett led i regeringens skolfrukostprogram. Som referens för ’projektet’ säger Abugattas att en studie på 1970-talet kom fram till att kokabladet innehåller höga halter av protein, vitaminer och mineraler.

Vi har hört liknande resonemang tidigare. Hur fantastiskt gott och nyttigt det är med hampadressing, hampaöl och hampagodis. Hur bra rökning av marijuana är för ett otal antal sjukdomar, för att inte tala om de galenpannor från Nimbin Hemp Embassy i Australien som på fullt allvar hävdade att man kör bil bättre efter att ha rökt marijuana. Jo, det är faktiskt sant. Uppfinningsrikedom är enorm för att hålla produktionen vid liv.

Kanske kan Humala, om han blir president i Peru, prata med den nyvalde presidenten i Bolivia, Evo Morales, som tidigare var ordförande för kokaodlarnas fackförbund i Bolivia. Han kanske har några bra tips om kontakter med kokamjölstillverkare.

I mitten på 1990-talet, långt innan Morales anträdde presidentbanan, besökte han och hans kollegor flera länder i Europa, och också EU-parlamentet för att bland annat marknadsföra idén om att använda koka, t ex i té eller i tandkräm – dock utan framgång.

Den nye peruanske presidenten, oavsett vem det blir, installeras på Perus nationaldag den 28 juli i år.
Just nu ligger Humala, från Partido Nacionalista Peruano, på andra plats i opinionsundersökningarna, efter Lourdes Flores Nano från partiet UN (Unidad Nacional).

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0