Intensiv debatt om förskrivning av metadon och heroin

I Skottland rasar nu debatten om förskrivning av metadon sedan en tvåårig pojke avlidit efter att ha druckit metadon, som hans mamma och hennes partner fått förskrivet.

Regeringschefen i Skottland, Jack McConnell, har beordrat en omedelbar översyn av Skottlands metadonprogram. Vid en presskonferens i St Andrew´s House i Edinburgh igår sa McConnell, "jag har den här veckan bett de ministrar som är ansvariga för olika aspekter [av narkotikapolitiken] att rapportera till regeringen för att försäkra oss om att vi tillämpar rätt politik."

De ministrar det handlar om är Skottlands justitieminister Cathy Jamieson, hälsovårdsministern Andy Kerr och ministern ansvarig för barn- och ungdomsfrågor, Peter Peacock.

Ledarna för de konservativa, Annabel Goldie, har skärpt sina uttalanden och säger till Daily Record att "metadon är en del av problemet, inte lösningen och med nuvarande omfattning [av förskrivning av metadon] går vi mot en miljon [metadon]recept per år."

Från 2002 till 2004 ökade förskrivningen av metadon i Skottland med 17 procent och i det område, the Lothians, där den tvåårige pojken avled får mer än 3000 personer metadon per år. I the Lothians ökade antalet personer som får metadon med 42 procent mellan 2002 och 2004. Enligt uppgifter i skotska media kostar metadonförskrivningen Skottland i sin helhet


Mitt i debatten om metadon uppmanar nu Edinburghs 'drogtsar', Tom Wood, att man bör överväga förskrivning av heroin till missbrukare via NHS, dvs det offentliga sjukvårdssystemet.

Tom Wood, tidigare biträdande polismästare, säger nu till dagstidningen 'The Scotsman' att metadon används alltför mycket och att radikala alternativ måste övervägas. Samtidigt betonade han att han inte förespråkar förskrivning av heroin utan bara föreslår att idén bör undersökas tillsammans med andra, alternativa behandlingsformer. 

Wood hänvisar bland annat till Schweiz och man kan säkert våga sätta en slant på att sagde herr Wood har influerats av de drogpolitiska idéer som Ethan Nadelman från det George Soros-finansierade amerikanska Drug Policy Alliance torgför. Det var Tom Wood som bjöd in Ethan Nadelman som föreläsare vid en stor konferens i Edinburgh den 1 november förra året . Vad Ethan Nadelman anser om narkotika torde vara tämligen allmänt bekant vid det här laget. Vid föreläsningen i Edinburgh sa Nadelman bland annat att Skottland borde legalisera cannabis eftersom legalisering av cannabis skulle avhålla unga skottar från att använda så kallade 'tunga' droger.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0