Forskning om cannabis kan ge polisen nya redskap

Just nu pågår intressant forskning i USA som på sikt kan bereda vägen för produktion av en totalt drogfri industrihampa.

Forskarna arbetar med att identifiera de genetiska markörer som skiljer industrihampan från den cannabis som missbrukas, vilket på sikt kan komma att innebära att DNA från plantorna kan ge polisen nya redskap i arbetet mot narkotika.

I studien konstaterar forskarna, Shannon L. Datwyler och George D. Weiblen att de genetiska markörerna kan vara av praktisk användning för att
1.       konstatera kriminella kopplingar mellan odlare och distributörer av hasch/marijuana
2.       identifiera från vilket geografiskt område beslagtagna droger kommer
3.       skilja illegal odling av marijuanavarianter från tillåten odling av industrihampa

Forskarna konstaterar att det dom har visat är att det förekommer stor genetisk variation inom arten cannabis och att informationen om den genetiska variationen är värdefull  när det gäller att skilja ’drogplantor’ från ’icke-drogplantor’. Tidigare forskning har med andra metoder visat på kemiska skillnader mellan olika plantor medan den här nya forskningen använder genetiska markörer.

Studien, ’ Genetic Variation in Hemp and Marijuana (Cannabis sativa L.) According to Amplified Fragment Length Polymorphisms’, är publicerad i J Forensic Sci, March 2006, Vol. 51, No. 2.

Du kan läsa mer om forskningen här .

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0