Drogtester i skolan och fler narkotikapoliser

Idag presenterar Folkpartiet rapporten ’Stärkt kamp mot knarket’, där Folkpartiet bland annat föreslår slumpvisa drogtester på gymnasiet och en fördubbling av antalet narkotikapoliser.

Vi noterar att det just nu åtminstone finns ett parti som vågar ta bladet från munnen och tala klartext när det gäller kampen mot narkotika. Efter att rapporten publicerats kan vi i vanlig ordning förvänta  kritik från kriminologer och en och annan okunnig administratör på Skolverket om att slumpvisa drogtester är ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten, och från Skolverkets sida kommer den försiktige att hävda att det är ”tveksamt” och någon skolverksjurist konstaterar att det står i strid med gällande bestämmelser.

Att upptäcka narkotikamissbruk genom drogtester är ett positivt ingrepp i den personliga integriteten, som genom missbruk står inför ett potentiellt sönderfall där missbrukaren själv, i den takt missbruket accelererar, vare sig bryr sig om den egna personliga integriteten, än mindre andras personliga integritet.

Det är hög tid för såväl kriminologer, skolverksbyråkrater som okunniga politiker att inse att narkotikaproblemet i Sverige är av synnerligen allvarlig natur och att det är dags att överväga innovativa åtgärder för att förebygga, upptäcka och åtgärda såväl tillgång som efterfrågan på narkotika.

Jag är fullkomligt övertygad om att den svenska allmänheten, inte minst föräldrar, är mycket tacksamma för tidig upptäckt om deras barn skulle använda narkotika. De enda som skulle kunna tänkas ha något emot drogtester i skolan är de elever och/eller medlemmar av skolpersonalen som själva använder narkotika, föräldrar som tror att de hjälper sina barn genom att bidra till att missbruket inte upptäcks och/eller rektorer som inte vill att skolan ska få dåligt rykte.

Drogtester löser ingalunda narkotikaproblemet men kan utan tvekan bidra till tidig upptäckt av missbruk. Det finns redan en mängd exempel på detta.

Folkpartiets förslag om en fördubbling av antalet narkotikapoliser för ett intensivare arbete bland missbrukare och langare på gatunivå är också intressant.

Sist, men inte minst, efterlyser jag en offensiv kunskapsspridning i Sverige om narkotikamissbruk, dess villkor och konsekvenser, kopplingar till vardagsbrottslighet såväl som till organiserad brottslighet, korruption  och samhällets ekonomi. Vi vet idag otroligt mycket om allt detta och den kunskapen måste spridas till en bredare allmänhet. Det/de politiska parti/-er som satsar på sådana inslag, och konkreta planer för genomförande av åtgärder för att bekämpa tillgång och efterfrågan på narkotika i ett partipolitiskt program skulle med all säkerhet vinna såväl ökad respekt som röster. 

Det går inte att bara prata om narkotikaproblemet. Det är dags för omfattande handlingsprogram eftersom ”Droger förekommer i en utsträckning som få trodde var möjligt” (Jarle Poljarevius, operativ chef vid spaningsroteln i City i Expressen).

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0