Dålig missbruksutbildning för socionomer

Göteborgs-Posten rapporterar idag om att två tredjedelar av de blivande socionomerna på Göteborgs universitet inte får någon utbildning om missbruk.

Förhållandet kan enklast beskrivas med ett enda ord – Skandal! Förhållandet innebär att flera av de som på sikt eventuellt kommer att arbeta med missbrukare riskerar att ha mycket bristfälliga kunskaper.

Om man studerar de olika listor över litteratur som används vid landets socionomutbildningar så utgör de föga imponerande läsning. Sålunda förekommer knappast någon uppdaterad litteratur om det internationella narkotikapolitiska läget, vilket påverkar såväl det svenska åsiktsmaskineriet om narkotika som missbrukssituationen i sig. Organiserad brottslighet och narkotikaterrorism verkar inte heller vara frågor som anses väsentliga nog för att ägnas något större utrymme.

Svensk narkotikapolitisk historia, preparatkännedom, definitioner av missbruk och beroende är i och för sig intressant och kan, i bästa fall, resultera i viss insikt om de nämnda områdena. Men det räcker inte med insikt. Idag behövs i allra högsta grad utsikt – en utsikt som inte får begränsas av för låga krav på vare sig lärare eller studenter.

Den svenska narkotikapolitiska utvecklingen hör obönhörligen ihop, oavsett om vi tycker om det eller ej, med de diskussioner, projekt, utvecklingstendenser och politiska beslut som fattas i en mängd länder.

Utan kunskap om detta kommer de blivande socionomerna att stå sig tämligen slätt i arbetet med missbrukare.

Artikeln i Göteborgs-Posten hittar du här.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0