Våga öppna!

Inför Sveriges nationaldag den 6 juni har integrationsminister Jens Orback skickat ut den nya skriften Våga öppna! till föreningar och alla kommuner. Tanken är att den skall kunna inspirera till hur föreningslivet kan bidra till ökad mångfald.

Skriften ’Våga öppna!’ är en redovisning av ett regeringsuppdrag till Lunds universitet om hur föreningslivet bättre kan integrera människor med svensk respektive utländsk bakgrund.

”Om vi leker med tanken att alla de föreningar vi har i Sverige, oavsett storlek eller inriktning, skulle bestämma sig för att engagera någon eller några personer som i dag står utanför föreningslivet, så skulle det orsaka en vågrörelse som skulle påverka hela samhället”, säger integrationsminister Jens Orback.

”I dag utför mer än 50 procent av befolkningen frivilliga insatser i och utanför föreningslivet och 90 procent av alla svenskar är medlemmar i minst en förening. Under 2005 utfördes över 560 miljoner timmar ideellt arbete. Detta är fantastiska siffror som antyder den stora betydelse som bland annat föreningslivet spelar för att upprätthålla och utveckla ett medmänskligt samhälle. Samtidigt vet vi att delar av föreningslivet är homogent och har svårt att släppa in till exempel personer med utländsk bakgrund”, säger Jens Orback.

Läs också:
Våga öppna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0