Schweizisk narkotikapolitik – mindre heroin, mer kokain

Från kontakter i Schweiz har jag idag på morgonen fått följande information om narkotikasituationen i Schweiz.

Från ARCD (Association romande contre la drogue) meddelas följande:

Tvärtemot vad som uppgetts beror inte minskningen av antalet heroinmissbrukare på en liberal narkotikapolitik. I själva verket har situationen inte alls förbättrats. Det är konsumtionen av typen av narkotika som förändrats – mindre heroin men mycket mer kokain och användning av cannabis med hög THC-halt.

ARCD meddelar:
  • Inget annat land i Europa har noterat så hög konsumtion av cannabis bland unga (och mycket unga) som Schweiz och vad som gör detta än värre är att THC-halten idag är mellan 7-18 gånger högre än på 1990-talet.
  • Kokainepidemin, som började strax efter att de öppna drogscenerna stängdes, berör nu mer än 100,000 personer.
  • Konsumtionen av syntetiska droger, ecstasy och GHB fortsätter att ’utvecklas’.
  • Resultatet av den här ökningen av konsumtion av narkotika är ökat våld, depressioner, psykoser och en snabbt ökande självmordsfrekvens bland unga.
  • Under perioden 1999-2005 ökade antalet överdoser med dödlig utgång från 181 till 212 i hela Schweiz och från 45 till 63 enbart i kantonen Zürich.
  • Introduktionen av så kallad ’harm reduction’ (skademinskning!) på 1990-talet var till men för såväl prevention som behandling och repressiva åtgärder.
  • Under de senaste sex åren har 44 avgiftnings- och behandlingsinstitutioner, vilket utgör 25 procent av det totala antalet) stängts.
Beträffande distributionen av statligt heroin som ett led för att åstadkomma minskning av skadorna (!) till följd av opiatmissbruk kan vi notera följande utveckling. Från projekt under åren 1994-1996 till så kallad behandling (1999) och stöd från försäkringssystemet (2002). Till dags dato har 2,903 opiatmissbrukare deltagit i det schweiziska heroinprogrammet. Cirka 200 av deltagarna har avlidit. Mellan 50 och 70 procent av deltagarna stannar kvar i heroinprogrammet.

Vilka är det då som lämnar heroinprogrammet? Jo, de mest marginaliserade, dvs de som utgjorde den primära målgruppen för den statliga heroinlangningen! Bland de som stannar kvar är det ytterligt få som går vidare till program som syftar till drogfrihet.

Av en rapport för 2005 från heroinförskrivningsprogrammet Koda i Bern framgår att endast tre av 195 missbrukare klarade av en avgiftning. Det betyder att 98 procent av deltagarna i heroinprogrammet fortsätter konsumtionen av heroin – ofta i kombination med andra illegala produkter. Självklart bidrar den statliga heroinlangningen (politiskt korrekt kallad medicinering mot heroinmissbruk) till att se till att narkotikaberoendet upprätthålls.

De sociala kostnaderna för konsumtion av narkotika i Schweiz uppskattas till mer än 4 miljarder CHF årligen ( 23,7 miljarder kronor).

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0