Regeringen ger stöd till förstärkt vårdkedja inom ungdomsvården

Regeringen har idag beslutat att ge Statens institutionsstyrelse (SiS) i uppdrag att, inom ramen för den vård som bedrivs vid de särskilda ungdomshemmen, utveckla och pröva en förstärkt vårdkedja. Genom att stärka samarbetet mellan SiS och socialtjänsten och erbjuda långsiktiga och samordnade insatser ska unga som fastnat i missbruk och kriminalitet ges chansen att bryta ett destruktivt mönster.

Regeringen avsätter 230 miljoner kronor för satsningen som ska genomföras under 2006-2008 tillsammans med totalt femton kommuner, som kommer att få sina vårdavgifter på de statliga ungdomshemmen kraftigt subventionerade. Samtidigt åtar sig kommunerna att, tillsammans med SiS, utarbeta en fungerande vårdkedja. De kommuner som ingår i försöket är: Botkyrka, Haninge, Huddinge, Stockholm, Södertälje, Malmö, Trelleborg, Burlöv, Landskrona, Helsingborg, Bjuv, Göteborg, Borlänge, Falun, Gävle.

"För en del ungdomar är den enda möjligheten att kunna bryta med brottslighet och missbruk att de får komma hemifrån", säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson. Det kan också vara nödvändigt att ta hand om ledarna för ett kriminellt gäng för att framgångsrikt kunna arbeta med ungdomarna runtomkring, den s.k. "svansen".

"Men enbart tidiga ingripanden räcker naturligtvis inte. Det måste finnas en kedja av insatser där alla länkar fungerar. Det behövs en plan för vad som ska hända efter tiden på behandlingshemmet - ett arbete eller en utbildning, ett ordnat boende och en fritid som inte handlar om brott. Med regeringens satsning ger vi förutsättningar för ett sådant utvecklingsarbete", avslutar Morgan Johansson.

Besök också:
Statens institutionsstyrelse 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0