Ny rapport om sociala rörelser

Regeringen gav i maj 2004 Göteborgs universitet i uppdrag att undersöka nya sociala rörelser. Huvudsyftet med undersökningen var att ge en samlad bild av utvecklingen och förekomsten av sådana rörelser.

Nästan varannan, 48 procent av den svenska befolkningen, säger sig ha försökt att åstadkomma en förbättring genom att stödja ideell verksamhet ekonomiskt. Var sjunde medborgare har arbetat i organisation, rörelse eller nätverk för att påverka i någon eller några samhällsfrågor.

Det framgår av rapporten Former för samhällsengagemang - en jämförande studie av gamla och nya rörelser som överlämnats till demokratiminister Jens Orback.

I rapportens jämförande studie av nya och gamla rörelser framkommer att likheterna är fler och större än skillnaderna. Den största skillnaden mellan gamla och nya rörelser gäller hur rörelserna är organiserade. Gamla rörelser har en strikt internhierarki som förbinder det lokala med det nationella. I de yngre är styrningen av verksamheten mindre formaliserad. Sympatisörerna utgör också rörelsen på ett mer direkt sätt hos de nya rörelserna än bland de gamla.

Läs också:



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0