Minska fusket med föräldrapenning

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som syftar till att förhindra fusk med tillfällig föräldrapenning.

Försäkringskassan ska utreda möjligheten att införa ett krav för arbetsgivare att göra anmälan till Försäkringskassan när anställda är hemma för vård av sjukt barn. Enligt de nuvarande reglerna är det den enskilde som anmäler vård av sjukt barn till såväl arbetsgivaren som Försäkringskassan.

Dessutom ska Försäkringskassan utreda och lämna alternativa förslag på hur problemet med fusk med tillfällig föräldrapenning skulle kunna lösas. Uppdraget skall redovisas senast vid utgången av oktober månad 2006.

Sommaren 2004 genomfördes en riktad kontroll av ärenden med tillfällig föräldrapenning. Undersökningen riktade in sig på föräldrar som hade fler än tio ärenden med tillfällig föräldrapenning per år. Kontrollen visade att 39 procent av de 940 granskade personerna hade lämnat felaktiga uppgifter som resulterat i för mycket utbetald ersättning. I 70 procent av fallen, berodde de felaktiga utbetalningarna på att föräldern arbetat och samtidigt fått ersättning från föräldraförsäkringen.

Försäkringskassan har under hösten 2005 genomfört ytterligare en kontroll av ärenden med TFP. Kontrollen visade att var sjätte förälder i undersökningen hade fått minst en utbetalning på felaktiga grunder under undersökningsperioden. En skattning från resultatet i undersökningen visade att cirka 216 miljoner kronor har betalats ut på felaktiga grunder under 2005. Kontrollen visade, likt resultaten från 2004, att den vanligaste orsaken till att en felaktig utbetalning skett är att föräldern arbetat samtidigt som den uppgivit att den varit hemma för vård av barn.

"Vi har nolltolerans mot fusk i socialförsäkringssystemet. Om vi kan hitta smidiga administrativa lösningar för barnfamiljerna som dessutom medverkar till att minska fusket, så är det förstås dubbelt positivt. Därför vill vi att Försäkringskassan undersöker om arbetsgivarna genom en bra IT-lösning kan vara den som anmäler om den anställde är frånvarande för vård av sjukt barn", säger socialminister Berit Andnor(s).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0