Hultsfredsfestivalen – ur polisens synpunkt (16-17 juni)

Hultsfredsfestivalen 16 juni
Det är dags att summera det första dygnet av årets Hultsfredsfestival och glädjande nog kan man från polisens sida konstatera att den varit rekordlugn.
Säkert har det fina vädret gjort sitt men även stämningen för övrigt verkar vara på topp inte minst efter gårdagens svenska seger vilken firades ljudligt nere vid storbildsskärmen vid Hawaiiscenen.

Summeringen nedan gäller senaste dygnet fram till kl. 10.00 på förmiddagen 16/6.

Vad det gäller narkotikabrott har 6 stycken ungdomar (killar födda mellan 84-87) medtagits för prov och det gäller misstanke om eget bruk/innehav, totalt 7 brott. Det gäller cannabis och ett mindre beslag av detta samt av en haschpipa har skett.

Det har skett omhändertagande av 7 LOB (fylleri), en PL 13 (ordningsstörande). Av de som omhändertagits för fylleri är en rattfylla (moped).
8 personer har gripits varav två stycken sitter anhållna misstänkta för stöld av mobiltelefon.
Övriga är släppta men är fortfarande misstänkta för stölder, ett olaga hot, en ”plankning” samt en misshandel.

Det allvarligaste brottet som anmälts är att en 20-årig flicka under natten våldtagits i ett tält inne på campingen. Gärningsmannen beskrivs som en 18-årig kille, det finns dock ingen utpekad misstänkt.
Utöver detta allvarliga brott rör det sig mest om stölder (ett 30-tal främst ur tält) samt ett fall gällande knivlagen och ett olaga hot.

En ny lägesrapport kommer under morgondagen såvida det inte finns anledning att skicka ut något pressmeddelande för särskild händelse.

Hultsfredsfestivalen 17 juni
Fortsatt lugn festival men ”stjärna” medtagen för ringa narkotikabrott.
Under fredagsdygnet fortsatte lugnet på festivalen och polisens noteringar, gällande brott och omhändertagna, är betydligt under föregående års trots att dessa då ansågs som mycket lugna och städade.

Det mest uppseendeväckande hände under lördagsmorgonen då Pete Doherty efter spelningen medtogs av polisen misstänkt för ringa narkotikabrott. Efter ett snabbtest visade Doherty positivt på kokain och fick dagsböter på 30 x 450 kronor (13.500) samt 500 kronor till brottsofferjouren. Efter att ha betalat böterna släpptes Dorothy.

Även en av hans bandmedlemmar fördes in och påvisade kokain. Den sistnämnda hade även en mindre mängd kokain i fickan. Bandmedlemmen fick dagsböter och släpptes tidigt på morgonen. Samtliga beslut togs av kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Nedan följer noteringar om vad som hänt under tiden fram till lördag morgon. Det är framförallt de viktigaste brottspunkterna som redovisas och en mer fullständig redovisning och summering kommer under morgondagen.

Totalt har det varit ett 20-tal narkotikabrott eget bruk. Det är företrädesvis killar födda mellan 78-90 och det handlar om cannabis. Tre personer sitter anhållna för narkotikabrott (innehav i överlåtelsesyfte).

Utöver de gripna som redovisades 16 juni har följande hänt:
1 gripen misshandel
1 gripen stöld ur tält
1 gripen brott mot alkohollagen (sålde öl)
2 klottrare, bägge erkänt
1 vapenbrott, tårgas

Samtliga dessa är frigivna och för närvarande sitter endast de tre som är misstänkta för narkotikabrott.

Sammanlagt har det omhändertagits 19 stycken LOB (fylleri) och 5 stycken PL 13 (ordningslagen).

Utöver de våldtäkter som tidigare nämnts har några allvarliga brott inte inträffat. Totalt har det skett ett 60-tal stölder och 7 misshandlar (ej någon grov).

Sammantaget en mycket lugn och trevlig festival sett ur polisens synvinkel.

Ulf Karlsson
Polisens informationschef  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0