Utbredd utpressning i Västra Götaland

En stor andel av krogarna i Göteborg har blivit utsatta för utpressning. Av de mest populära krogarna har så gott som alla blivit utsatta för åtminstone försök till utpressning. Det visar den strategiska underrättelserapport som Polisen i Västra Götaland just har färdigställt. 

Av rapporten framgår att det ökade antalet anmälda brott har varit mest markant i Västra Götaland, i en jämförelse med Stockholm och Skåne, särskilt under 2005 då antalet utpressningar ökade med 70 procent i förhållande till 2004. Cirka 90 procent av gärningsmännen är sedan tidigare kriminellt belastade och 22 procent av gärningsmännen har kopplingar till den grova och organiserade gängkriminaliteten i Västra Götaland. 

Vidare konstateras i rapporten att ”generellt sett är de som utsätts för utpressning även själva förhållandevis brottsaktiva. Det är dock ytterst få (1 procent) av målsägarna som har någon känd koppling till gängkriminaliteten i Västra Götaland.” 

Restaurangbranschen är den bransch som är mest utsatt för utpressning med bilbranschen och byggbranschen på delad andraplats. 

Trots att anmälningsbenägenheten har ökat är det inte speciellt många av dessa försök som kommer rättsväsendet till känna genom anmälningar. Detta vill myndigheten ändra på genom att målsägare och vittnen ges möjlighet till omfattande skyddsåtgärder för att våga anmäla sina antagonister.  

Utpressning tillhör den brottslighet som är så kallad systemhotande. "Om den organiserade brottsligheten fortsättningsvis tillåts att begå brott och skipa egen rättvisa kan detta få mycket allvarliga konsekvenser på samhället som helhet", konstaterar polisen i Västra Götaland.  

Rapporten har gjorts av underrättelseroteln på uppdrag av chefen för länskriminalpolisen. I den  framgår vilka branscher som är speciellt utsatta, hur brotten ser ut och vilka som begår dessa brott. 

Läs också:
Strategisk underrättelserapport – Utpressning i Västra Götaland 2000-2005
Systemhotande brottslighet i Sverige 2004
10 år för sent börjar försök med effektiv, samordnad och operativ myndighetskamp mot organiserad brottslighet 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0