Solidaritet

Solidaritet
Foto: Torgny Peterson

På torsdagen talade vänsterpartiets partiledare Lars Ohly till cirka 1.000 åhörare i Almedalen.

Ohly inledde sitt anförande med krav på internationell solidaritet och ett kraftfullt angrepp på svensk vapenexport till krigförande länder och på det faktum att Sverige importerar vapen från Israel, "något som utgör ett indirekt stöd till Israels våld och ockupation av Västbanken...". "Det är en skam att inte omvärlden reagerar med avsky", sa Ohly.

Internationell solidaritet, sa han, handlar också om att bygga förutsättningar för välstånd i fattiga delar av världen. Radikal biståndspolitik måste förenas med en radikal handelspolitik. Ohly krävde också att Sverige måste bli mycket tydligare i uttalanden och aktiviteter i alla internationella organisationer.

Liksom de flesta andra partier betonade Ohly också miljöfrågan och han oroas över att vi i den rika världen utnyttjar alla resurser, kol och olja, som kommer att ta slut om rovdriften fortsätter. Hotet mot klimatet gör också att vi måste bryta med kol- och oljeberoendet. "Det finns solenergi och vindkraft, det finns vätgas och elhybrider".

Ohly talade också om den höga arbetslösheten och betonade att  nya jobb ska komma men inte till priset av ökade orättvisor och "fackliga rättigheter är inte till salu." Ohly och vänsterpartiet vill ha en stor satsning på välfärdssektorn med 200.000 nya jobb. På den egna frågan om vad det skulle kosta, svarade Ohly med att ställa frågan - "Hur har vi råd med arbetslöshet?" Den nuvarande arbetslösheten kostar stora pengar och Ohly anser att den offentliga sektorn med rejäla satsningar kan bli tillväxtmotorn.

Ohly kritiserade Reinfeldts planer på 1.000 kronor mer per månad till var och en och påminde också om att Reinfeldt glömde att nämna att han själv skulle få 3.800 kronor mer i månaden som en följd av förslaget.

I sitt tal tog Ohly också upp frågan om mäns våld mot kvinnor och om mäns 'överordning' och kvinnors 'underordning'. "Vi behöver en regering som åtgärdar sådana ordningar."

När det gäller förslag om skattesänkningar betonade Ohly mycket starkt att "det är inte dags för några skattesänkningar" eftersom varje krona i sänkt skatt innebär en krona mindre för viktiga insatser inom en mängd områden.

Ohly berörde också en lokal fråga, nämligen kostnaderna för resor mellan Gotland och fastlandet och klargjorde att han och vänsterpartiet ställer sig bakom kravet på vägpris på resor till och från Gotland.

Slutligen ondgjorde sig Ohly över alla avregleringar som gjorts inom olika områden och som har gjort samhällelig service sämre. 

Kl. 08.50 fredag den 7 juli intervjuar jag Lars Ohly i Just Radio.

Torgny Peterson

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0