Polisens arbete mot våldtäkter

Flera fall av våldtäkter på allmän plats i Stockholms län har uppmärksammats de senaste dagarna. Polisen ser mycket allvarligt på detta och förstärker nu sina ansträngningar mot dessa brott. 

Polisen delar Brottsförebyggande rådets uppfattning att ett ökat uteliv och en ökad alkoholkonsumtion i stor utsträckning förklarar uppgången i antalet våldtäkter. Sommarens varma väder med fler människor i rörelse har sannolikt även spelat en viss roll för antalet anmälda våldtäkter. 

Överfallsvåldtäkterna skapar stor otrygghet och polismyndigheten i Stockholms län har därför beslutat att polisens befintliga resurser ska öka sin närvaro och patrullering av riskfyllda platser i länet. En order om detta har gått ut under fredagen till alla polismästardistrikt och avdelningar inom polisen i Stockholms län. 

Polisen vill även uppmana alla som har råkat ut för överfall eller har blivit vittnen till liknande händelser att omgående höra av sig till polisen. Snabba förstahandsåtgärder från polisen ökar chansen till ett gripande av gärningsmän genom att polisen då kan få fram ett signalement eller vidta en teknisk undersökning. 

Polisen har självklart ett huvudansvar för att bekämpa och förebygga brott. Det långsiktiga arbetet för att förebygga våldsbrott på allmän plats är ett ansvar för flera samhällskrafter. Det handlar om att ytterligare förbättra ordningen vid alkoholutskänkning, att bygga bort otrygga platser, förbättra belysningen på offentliga platser, att arrangera nattvandringar bland frivilliga m.m. Detta är inte bara ett ansvar för polisen utan också för kommuner, näringsliv och frivilligorganisationer. Arbetet med att förebygga våldsbrott på allmän plats måste fortsätta och intensifieras. 

Polisen, Stockholms län

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0