Organiserad brottslighet i Danmark

Danska Rigspolitiet har i dagarna offentliggjort en rapport om organiserad brottslighet i Danmark 2005.

Av rapporten framgår att organiserad kriminalitet förekommer i Danmark även om detta sker i mindre omfattning i jämförelse med andra länder.

Enligt rapporten så är den så kallade 'rockermiljöet', dvs 'motorcykelorganisationer', massivt involverade i organiserad brottslighet i form av bland annat våldsbrott, narkotikabrott, smuggling av varor, hot och olika former av ekonomisk kriminalitet.

Ett antal andra kriminella grupper och nätverk, som ägnar sig åt grov brottslighet har under år 2005 etablerat sig i flera danska städer. Dessa grupper och nätverk, som i första hand består av unga män med annan etnisk härkomst än dansk, är i viss omfattning inblandade i verksamhet som har karaktären av organiserad brottslighet.

Enligt rapporten förekommer produktion av narkotika i Danmark endast i ytterst begränsad omfattning medan däremot smuggling av narkotika utgör ett betydande problem. Organiserad, gränsöverskridande narkotikabrottslighet förekommer bland annat när det gäller preparaten hasch, heroin, kokain och syntetiska preparat, särskilt amfetamin och ecstasy. Kort sagt - gränsöverskridande narkotikabrottslighet omfattar samtliga av de vanligast förekommande preparaten.

Förekomsten av narkoitka i mindre städer och samhällen har ökat och priserna på narkotika visar på en fallande tendens vilket, enligt rapporten, tyder på ett ökat utbud av narkotika.


Vill du veta mer hittar du hela den offentliga versionen av 'Organiseret kriminalitet i Danmark 2005'  här.


Läs också:

Norge – Prosjekt organisert kriminalitet
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Organised crime situation report 2005 – Europe

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0