"Nu finns ett alternativ"

35181-17
Foto: Torgny Peterson

"Nu finns ett alternativ", sa Fredrik Reinfeldt då han talade inför omkring 3.000 åhörare på moderaternas dag i Almedalen onsdag 5 juli.

Inte heller Reinfeldt levererade några större nyheter av partipolitisk karaktär utan uppehöll sig mest vid att befästa det som redan flera gånger framförts från moderaterna om främst arbetsmarknadssituationen, men också, bland annat, företagarnas villkor, skolan och sjukvården.

I vanlig ordning, precis som av övriga ordförande för politiska partier, gav Reinfeldt den sittande regeringen i allmänhet, och Persson i synnerhet, några rejäla smockor som gick hem bland åhörarna. Bilden av Persson, Ohly och Peter Eriksson i samma båt, med Eriksson som befälhavare, Ohly som 'gast(are)' och Persson betraktande sin egen spegelbild vållade rejäla skrattsalvor.

Vad sa då Reinfeldt?

Han uppehöll sig mest vid arbetsmarknadssituationen och konstaterade inledningsvis att "valet i höst handlar om arbete."

Reinfeldt menade att 'låtsasinsatser' som plusjobb och friår för att dölja den verkliga arbetslösheten bland de 150.000 svenskar som befinner sig i arbetsmarknadsåtgärder är ett försök från regeringens sida att till varje pris få ner arbetslösheten till 4 procent tills det är dags för val i september. Reinfeldt menade att 'låtsasinsatserna' måste ersättas av riktiga jobb och för att åstadkomma detta menade moderaternas partiledare att det nu finns ett alternativ, nämligen moderaterna och den borgerliga alliansen.

Vi måste få fler riktiga jobb, sa Reinfeldt. Hur ska det ske? Jo, med hjälp av moderaternas tre arbetsmarknadspolitiska "ben" bestående av

1) Det måste löna sig att arbeta och var och en som arbetar ska, om den borgerliga sidan vinner valet, räkna med tusen kronor extra i månaden. (Hur detta ska finansieras berättade Reinfeldt inget om under sitt tal.)
2) Det måste bli enklare att nyanställa. Bort med krångliga bestämmelser, sänk trösklarna, sänk arbetsgivaravgifterna
3) Politiken måste ändras för att underlätta för företagare att starta företag.

Reinfeldt uppehöll sig också vid skolan och menade att resultaten i skolan måste bli bättre om Sverige ska kunna hävda sig i den internationella konferensen. "Den svenska skolan ger inte den utbildning som krävs i vår tid." Utifrån det ansåg Reinfeldt att vänsterna krav på en läxfri skola inte var ägnat att hjälpa till att uppnå ett sådant mål. Han krävde också större granskning av och ökade kunskaper hos skolornas rektorer. 

Hittills är Reinfeldt den ende partiledaren som i sina anföranden i Almedalen har talat om brottsligheten. "Fler kommer att få sona sina brott om moderaterna kommmer till makten", konstaterade Reinfeldt, som också ansåg att psykiatrin i dag dras med brister, som kräver ökade resurser för att en förändring i positiv riktning ska kunna genomföras.

Beträffande den nuvarande statsministern är det dags för honom att ägna sig åt annat, enligt Reinfeldt. "Persson har ingen uppgift längre - bara ett uppdrag".

Torgny Peterson

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0