Kartläggning av våld mot barn

Regeringen har beslutat att ge Stiftelsen Allmänna Barnhuset i uppdrag att, i samarbete med Statistiska Centralbyrån, genomföra en kartläggning av barns erfarenheter av kroppslig bestraffning. Barn i missbruksmiljöer ska särskilt studeras, bland annat mot bakgrund av att alkoholkonsumtionen har ökat på senare år. Även föräldrars attityder till och erfarenheter av kroppslig bestraffning av barn kommer att omfattas av undersökningen.

Sedan införandet av förbudet mot barnaga år 1979 har regeringen vid flera tillfällen låtit undersöka barns och vuxnas erfarenheter av och attityder till kroppslig bestraffning av barn. Den senaste undersökningen genomfördes år 2000 av Kommittén mot barnmisshandel.

”Vi behöver regelbundet genomföra kartläggningar av våld mot barn för att kunna följa utvecklingen över tid. Samma frågor som ställdes till barn och föräldrar år 2000 behöver ställas på nytt. Vi vet att barn som växer upp i missbruksmiljöer löper större risk att utsättas för eller bevittna våld. Denna kartläggning bör därför särskilt uppmärksamma barn i familjer med missbruk”, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0