Förstärkt skydd för hotade och förföljda

Det är oacceptabelt att många kvinnor inte kan känna trygghet i sitt eget hem. Att de utsätts för våld, hot och förföljelse från en närstående eller före detta närstående man. Att de inte upplever att de kan ge trygghet och skydd till sina barn.

Regeringen har den 6 juli beslutat att en utredare ska se över hur skyddet för hotade och förföljda personer kan förstärkas. Utredaren ska också överväga hur möjligheterna att ge ekonomiskt stöd till dessa personer kan utökas.

I uppdraget ingår att se över lagen om besöksförbud. Utredaren ska överväga åtgärder som underlättar vardagen för personer med skyddade personuppgifter. Vidare ska utredaren analysera om lagstiftningen behöver ändras för att förstärka skyddet mot så kallad stalkning, det vill säga upprepade trakasserier och förföljelser.

”Samhället har till uppgift att skydda och hjälpa personer som lever i rädsla på grund av hot och förföljelser. Den stora gruppen som detta berör är kvinnor som lever i skräck för en partner eller före detta. Men utredningen ska även ta upp personer som hotas på grund av sitt ursprung, sin sexuella läggning eller sin trosbekännelse. Mycket har redan gjorts men detta blir ett ytterligare steg” säger justitieminister Thomas Bodström.

Vem som ska leda utredningen kommer att beslutas under sommaren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0