Kunskap, strategi, samordning och ledarskap - massiv insats mot kriminella

Från Sandviken redovisas ett lovvärt initiativ när en massiv polisinsats ska störa de 15 kriminella som står för 80 procent av brott som inbrott, stölder, narkotikabrott, rattfylleri, misshandelsbrott, hot mm och där omkring 85 procent av brotten uppskattas vara direkt drogrelaterade. 

Samtliga enheter inom polisen - utryckningspoliser, trafikpoliser, narkotikapoliser och ekopoliser kommer att lägga resurserna på Sandviken och Hofors för att insatsen ska få maximal effekt, rapporterar Arbetarbladet.

Insatsen har inte kommit till hipp som happ utan är resultatet av en karläggning av situationen (KUNSKAP), som grund för beslut om insatser (STRATEGI) där alla aktuella enheter ingår (SAMORDNING) under kvalificerad ledning (LEDARSKAP).

Liknande metoder har prövats på andra håll i landet och förtjänar inte bara efterföljd utan permanentning.
När polisen gjort 'sitt' gäller det för andra instanser att medverka för att se hur man på bästa sätt kan bidra till att de som grips får möjligheter att förändra sitt liv.

Omfattande insatser av det här slaget bör alltid utgå från de fyra nyckelorden KUNSKAP, STRATEGI, SAMORDNING OCH LEDARSKAP, och det är viktigt att komma ihåg att det är meningslöst att ha det ena utan det andra. Att samla kunskap, som inte resulterar i operativt inriktade, samordnade strategier är slöseri med tid. Det innebär också att endagars-övningar mot alkohol och/eller knark i och för sig är bättre än ingenting alls, men den som förväntar sig några bestående resultat av 1-dagsinsatser kommer att bli rejält besviken. Arbetet mot drogrelaterad brottslighet måste pågå ständigt för att ge resultat. 

Torgny Peterson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0