Kampen för status, makt och ­materiella ersättningar

Jag håller med professor Mats Alvesson, organisationsforskare vid Lunds universitet, när han i en debattartikel i Dagens Nyheter i fredags konstaterar att "Politiker stöder förslag som förvärrar problemen i skola och polisväsende".

"Professionalisering", skriver Alvesson, "handlar om politik och kampen för status, makt och materiella ersättningar." Och vidare "Yrkesgrupper vill ha monopol på arbetsmarknaden och begränsa konkurrens- och insyn. Man bygger murar kring yrket för att stänga ute icke behöriga."

Undertecknad har vid ett stort antal tillfällen, i möten med akademiker,  kunnat konstatera att akademisk utbildning ingalunda är någon garanti för kunskap, eller som Alvesson uttrycker det "Det finns ingen anledning att tro att någon med en viss examen nödvändigtvis eller med stor sannolikhet är en framtida duktig yrkesperson."

Ett gott exempel på försök till professionalisering och skråtänkande hittar vi på Gotland där polisen på Gotland inte vill tillåta att Hassela Gotland tränar narkotikahundar med skarp narkotika. Uppenbarligen känner sig Tullverket och Rikspolisstyrelsen också hotade inför perspektivet att Hassela Gotlands hundar inte bara hittat narkotika, som i nästan hundra procent av fallen kommer från Visby, utan också att Hassela Gotland kommer att utbilda narkotikahundar. Såväl Tullverket som Rikspolisstyrelsen avstyrker tillstånd att inneha narkotika för träning av narkotikahundar på Hassela Gotland. Verksamheten har redan tillstånd att inneha narkotika och har haft det under ett år. Verksamheten har skötts perfekt och tack vare hundarna har narkotika på väg in i till eller hos elever i Hassela Gotlands verksamhet upptäckts och åtgärdats. 

Den 'oprofessionella' allmänheten tycker att det är mycket bra att hundarna finns och att Hassela Gotland enträget arbetar med att utbilda fler. Det är bara revirpinkande myndigheter, uppenbarligen livrädda för den konkurrens som uppstår, som anser att "Användningen av 'privata' nakotikasökhundar är en i lag oreglerad verksamhet. Privata narkotikasökhundar kommer endast att finnas om det finns möjlighet för privatpersoner, eller organisationer att träna sina hundar på skarp narkotika." Ja, en hemsk tanke tydligen. Att 'privata' narkotikasökhundar gör en oerhört nyttig samhällsinsats borde ju tvärtom betraktas som positivt.

Nu behöver inte eventuella distributörer av narkotika till Hassela Gotland eller den 'oprofessionella' allmänheten oroa sig. Oavsett vad polisen på Gotland, Tullverket eller Rikspolisstyrelsen tycker kommer Hassela Gotland, om inte fortsatt tillstånd erhålls, inte bara att fortsätta den nuvarande verksamheten med narkotikahundarna utan också utveckla den. Men träning av hundarna då? Hela Europa är öppet för sådan träning.

Alvessons artikel i Dagens Nyheter hittar du på adressen
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=515049&previousRenderType=2

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0