Dags för nationellt underrättelsecentrum

Igår skrev jag om behovet av att minska revirpinkandet mellan polis och försvar. Redan då Narkotikakommissionen presenterade sitt betänkande 'Vägvalet' (om den framtida narkotikapolitiken) menade jag att organiserad brottslighet, inklusive narkotikabrottslighet, bäst bekämpas genom inrättandet av ett operativt samarbetsorgan med en ansvarig minister. Efter att vederbörliga beslut fattats i riksdag och regering fick vi en nationell samordnare för arbetet mot narkotika, Björn Fries; därefter fick vi en minister med speciellt ansvar bland annat för narkotikafrågor, Morgan Johansson. Nu fattas steg tre, ett operativt samarbetsorgan. 

Kanske kommer det så småningom ett steg i rätt riktning efter att det nu finns dels ett brett politiskt stöd för att det måste till en förändring för en effektivare bekämpning av modern brottslighet, dels kom ett uttalande från Mobilisering mot narkotika igår där man konstaterar att ...."Det faktum att den gränsöverskridande brottsligheten ägnar sig åt olika typer av brottslig verksamhet ställer stora krav på samarbete mellan de brottsbekämpande myndigheterna. Snabb tillgång till uppgifter och underrättelser är av avgörande betydelse för att upptäcka, förebygga och utreda brott eller brottslig verksamhet, både på nationell och internationell nivå"..."I detta sammanhang bör även frågan om ett effektivare informationsutbyte mellan de brottsbekämpande myndigheterna ses över. Idag har brottsbekämpande myndigheter som tull och kustbevakning bara begränsad åtkomst till polisregister och vice versa. Här måste det till en förändring."

Avslutningsvis konstaterar Björn Fries vid Mobilisering mot narkotika "Om samarbetet ska ske i form av ett nationellt underrättelsecentrum med representanter från berörda myndigheter eller i en sammanslagen organisation bör den framtida utredningen klargöra."

Torgny Peterson

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0