VisbyGate - om skrönor, sanningar och det som fallit i glömska

Den som kommer till Visby kan inte undgå att fascineras av det murverk som omger staden. Bakom dessa murar har mycket hänt under århundradenas lopp. Mycket känner vi till som faktiskt har hänt, en del har fallit i glömska och en hel del av det som berättas är förmodligen bara skrönor.

Vad som faktiskt hände och hur mycket som är skrönor kan man fundera över när det gäller den moderna affären bakom staden Visbys portar (eller VisbyGate som händelseförloppet kommer att kallas i utländsk press) - när omkring 1,5 kg heroin bytte ägare på Visby Hotell en dag i maj 2000.

Att händelser från medeltiden fallit i glömska är väl inte så mycket att orda om, men att flera som på ett eller annat sätt var involverade i VisbyGate 2000 verkar ha drabbats av en kollektiv släng av tidig demens förtjänar kanske fler bokstavskombinationer.

Enligt Sydsvenska Dagbladet ska skånska poliser förhöras idag om den eventuellt olagliga knarkfällan i Visby.  Enligt rapportering i samma tidning verkar dåvarande chefen för länskriminalpolisen i Skåne och ytterligare  kollegor ha dåliga minnesbilder från tiden kring den här dagen i maj 2000. "Jag försöker att gå tillbaka och känna efter vad det var vi sa och hur vi gjorde, men vad vår delaktighet exakt bestod i vet jag inte idag", säger chefen för narkotikakommissionen i Skåne som var kontaktman med polisen i Stockholm för  'operationen' i Visby till Sydsvenska Dagbladet. Ingen skugga må falla över den skånska glömskan. I det här fallet är den ingalunda unik. Den verkar ha haft spridning till flera orter.

Varför skulle heroinaffären göras upp i Visby? Tillåten bevisprovokation eller olaglig brottsprovokation? Transporterades 'bara' 1,5 kg heroin, eller var det mer, till Visby - och var tog i sådana fall resten vägen? Vad kommer den så kallade informatören ihåg och hur gick det med förundersökning och eventuellt åtal mot honom? Någon intresserad journalist kanske kunde kanske tala om det sistnämnda med åklagaren Ulf Forsberg i Uppsala om det.  

Såväl gamla muromgärdade områden som nya sådana, numera kallade revir eller sekretessbelagd information, innehåller ofta intressanta ting - en del sanna, en del skrönor och en del sådant som hamnat i glömskans rike. Självklart finns det flera personer som känner till vad som är vad i VisbyGate. Att sedan inte allt kommer att visas upp i offentlighetens ljus är också, av olika skäl, självklart.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0