Välkommen till Italien! - Till olympiska spel och ny narkotikapolitik

Ikväll är det dags - de olympiska vinterspelen öppnas i Turin i norra Italien och pågår sedan fram till den 26 februari - ett evenemang som med all säkerhet lockar många besökare och TV-tittare.
http://www.torino2006.org/ITA/OlympicGames/home/index.html

Vad som inte direktsändes den 8 februari och som vållat föga uppmärksamhet utanför Italien är att landet nu, med röstetalen 271 för och 190 emot, beslutat om ny narkotikalagstiftning, som innebär att det är slut på åtskillnad mellan så kallade 'lätta' och 'tunga' droger, vilket i sin tur i praktiken innebär att bruket av cannabis är kriminaliserat.

Den nya lagen innebär en klart förändrad inställning till bruket av narkotika i allmänhet och cannabisprodukter i synnerhet. Det blir inte aktuellt att placera den som röker en pipa hasch i fängelse. Däremot kan konsekvensen bli administrativa sanktioner som till exempel en varning, eller att körkort och/eller pass dras in.

De som langar eller smugglar narkotika riskerar däremot stränga fängelsestraff, mellan sex och 20 år och kraftiga böter på upp till 2,4 miljoner kronor.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. I tisdags till exempel samlades hundratals ungdomar utanför parlamentet för att protestera, bland annat genom att röka marijuana, vilket knappast påverkade beslutet i den riktning de önskade.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0