Svenska Brukarföreningen, ENCODs agenda och Nobels fredspris

I SVT 1 i morse diskuterade en representant för Svenska Brukarföreningen, socialborgarrådet Margareta Olofsson och landstingsrådet Birgitta Rydberg om bidrag till Svenska Brukarföreningen i allmänhet och Brukarföreningens koppling till ENCOD i synnerhet.

Förmodligen vet inte speciellt många vad ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) är, men för den oinsatte kan deras verksamhet kort beskrivas som ett nätverk av organisationer som arbetar  för att åstadkomma en mer tolerant inställning till narkotika varav flera förespråkar legalisering av all narkotika. ENCOD vill bland annat att varje vuxen medborgare ska ha rätt att odla och inneha naturliga växter. Det är ingen speciellt avancerad gissning att inse att den 'rätten' handlar om cannabis, koka och opiumvallmo.

ENCOD presenterar sig självt som "en plattform bestående av europeiska medborgare som påverkas och oroas av det internationella förbudet mot droger. Vi menar att förbud ska ersättas av ett rationellt och balanserat förhållningssätt som den enda vägen att minska problemen."

Vad innebär då det rationella och balanserade förhållningssättet?

Ja, läser man vidare så framgår det att "ENCOD vill öka trycket på myndigheterna att ta drogfrågan på allvar. Genom våra aktioner och vår lobbyverksamhet försöker vi övertyga policy-skaparna på nationell och europeisk nivå att en laglig reglering av narkotikamarknaden är bästa sättet att minska problemen."

ENCODs, tillsammans med andra europeiska och amerikanska legaliseringsverksamheters, senaste ansträngningar inriktas nu på att inför UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs) år 2008 försöka ändra FN:s narkotikakonventioner på ett sådant sätt att såväl produktion som innehav och konsumtion ska vara tillåten.

ENCOD meddelar att nätverket "i oktober 2005 startade en kampanj som kräver ett slut på kriget mot växter som cannabis, koka och vallmoopium. Kampanjen, 'Frihet att odla', syftar till att mobilisera internationell press på FN att modifiera FN:s internationella narkotikakonventioner, som utgör grunden för narkotikalagstiftningen i stort sett alla länder i världen. UNder de kommande åren kommer vi att bygga allianser med lokala myndigheter, parlamentariker, 'kändisar' och andra som är för en innovativ narkotikapolitik. På så sätt hoppas vi kunna mobilisera en kritisk mängd människor som ställer starka krav på en reformering av narkotikapolitiken som FN inte längre kan ignorera. Kriget mot narkotika måste sluta. Hjälp oss att sluta fred. Gå med i ENCOD." 

Apropå fred. I lördags uppmanade Bolivias nyvalde president Evo Morales kokaodlare i Chapare-området att starta en rörelse som kräver att Morales ska få Nobels fredspris. "På så sätt skulle 'gringos' (amerikanarna) med all säkerhet sluta ställa till problem och hota oss", sa Morales, enligt CNN.

Det var inte första gången fredspriset diskuteras som en möjlighet att få slut på kritiken mot de som förespråkar en mer tolerant inställning mot narkotika.

Redan i mars 1995, under den så kallade 'Coca'95'-kampanjen, då Evo Morales, Maruja Machaca och Jorge Hurtado i en magnifik 'drogcirkus' besökte åtta europeiska länder och också EU-parlamentet för att 'lobba' för legal användning av kokablad, föreslog Adrian Bronkhorst som representant för det Holland-baserade Drugs Peace Institute att Evo Morales borde få Nobels fredspis för sin 'drogpacifism'. (Som kuriosa kan nämnas att sagde herr Bronkhorst och hans bror, Frans Bronkhorst, dömdes till fem års fängelse för internationell narkotikahandel av Tribunal de Grande Instance i Albi i Frankrike den 14 januari 1999).

ENCOD planerar nu en konferens i EU-parlamentet i Bryssel den 7-8 mars i år. Bland de inbjudna talarna finns - guess who? Evo Morales, president i Bolivia; Ruth Dreyfus från Schweiz - en av hjärnorna bakom den schweiziska narkotikapolitiken med distribution av heroin, massförskrivning av metadon, injektionslokaler mm.; Borgmästaren Gerd Leers från Maastricht som bland annat vill att innehavarna av holländska coffee shops själva ska få odla de produkter de sedan har till försäljning. 

Är Svenska Brukarföreningen i gott sällskap?

Torgny Peterson




Kommentarer
Postat av: Malin Westberg

Ja, Svenska Brukarföreningen är i gott sällskap. Och vem är du som undrar det? Vilken organisation företräder du?
För övrig hette "representanten" för SBF Lotta Thell och är författarinna till romanerna "Utan en tanke", "I skuggan av värmen" samt "Bortom ljus och mörker" som alla baseras på hennes livs historia. Dina källor till din "kunskap" verkar vara något diffusa. Om det är du som kritiserar mig och kallar mig "monumentalt okunnig", så undrar jag verkligen om du har fog för det du påstår...

2006-02-19 @ 20:43:25
URL: http://www.teaterolydig.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0