"Sådana som ingenting vet och sådana som borde veta bättre"

Citatet kommer från Thomas Ahlstrand, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, som i ett inlägg i Brännpunkt, http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11742170.asp, menar att justitieminister Thomas Bodström vare sig utgör ett hot mot demokratin eller den personliga integriteten.

På senare tid har diskussionens vågor gått höga efter att Bodström presenterat ett flertal förslag om hur den framtida bekämpningen av, bland annat, grov organiserad brottslighet ska se ut.

Ett av de förslag som uppmärksammats är buggning, dvs avlyssning av rum, också i förebyggande syfte. Proffstyckarna på Dagens Nyheter och åsiktsmaskinisterna på Expressen gillar inte Bodströms lagförslag i alla stycken och menar att han utgör ett hot mot demokratin och rättssäkerheten.

Den svenska allmänheten, som ger fullkomligt sjutton i vad som betraktas som politiskt korrekt eller inkorrekt, ställer sig positiv till buggning enligt en Sifo-undersökning som utförts på uppdrag av Göteborgs-Posten. I undersökningen svarade 88 procent att de är positiva till att polisen ska få använda sig av buggning. Stödet är massivt i alla åldersgrupper oavsett kön. I åldersgrupperna 15-29 år är stödet något mindre, 84 procent, men fortfarande massivt.

I Dagens Nyheters huvudledare idag förfasar man sig, under rubriken 'Storebror förlorar omdömet', att "den svenska staten i brotts- och terrorbekämpningens namn flyttat fram sina positioner på ett oroande sätt."

Ledaren i Dagens Nyheter konstaterar sedan att "Det som för tio år sedan hade utlöst en våg av motreaktioner har mötts med tystnad och medhåll."

Det stämmer Dagens Nyheter. För tio år sedan, 1996, hade säkert många reagerat mot buggning, lagring av trafikdata, hemlig telefonavlyssning, utvidgning av underrättelseverksamhet men 'tempora mutantur, nos et mutamur in illis'  - tiderna förändras och vi med dem.

Dagens Nyheters ledare idag tyder på en omfattande okunnighet om utvecklingen av den organiserade brottsligheten sedan mitten av 1990-talet och att en sådan utveckling kräver helt andra insatser än den värld Dagens Nyheter verkar leva i.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0