Polisens styrning - Rikspolischefen kallas till justitieutskottet

Den 6 februari föreslog Riksrevisionens styrelse att riksdagen begär att regeringen förändrar polisens målstruktur och krav på återrapportering. Styrelsen föreslog då också att regeringen ser över formerna för polisens styrning.

I sin granskning av styrningen av polismyndigheterna kom Riksrevisionen fram till att Rikspolisstyrelsen inte har levt upp till ansvaret att styra polisen, vilket i sin tur har bidragit till att polismyndigheterna ute i landet inte får incitament till att prestera bra resultat.

Med anledning av granskningen föreslår Riksrevisionens styrelse att riksdagen begär att regeringen

1. förenklar nuvarande målstruktur för att styra polisen och formulerar återrapporteringskrav för polisen som, utöver produktionskrav, innefattar analyser av polisverksamhetens resultat

2. tar initiativ till en översyn av formerna för styrningen av polisverksamheten som innefattar frågor om medelsfördelning och tillsyn av polisverksamheten samt för- och nackdelar med en sammanhållen polismyndighet.

Med utgångspunkt i kritiken från Riksrevisionen kallar nu folkpartiet rikspolischefen till justitieutskottet.

Torkild Strandberg (fp), riksdagsledamot i justitieutskottet säger i ett pressmeddelande idag att "Tydligare facit på s-regeringens misslyckande med polisen kan vi inte få. Riksrevisionens förslag till riksdagen är nödvändiga, men de skulle inte behövas om vi hade en justitieminister som vågar ta tag i styrningen av polisen. Ansvaret vilar tungt på regeringen men också på Rikspolisstyrelsen. Jag vill höra vad rikspolischefen har att säga om Riksrevisionens kritik."

Att polisen inte lever upp till allmänhetens önskemål/krav på trygghet kan knappast ha gått någon spårlöst förbi. Det är därför av största vikt att polisens uppdrag, mål, prioriteringar mm granskas ingående. Vi följer med stort intresse den fortsatta utvecklingen i den här frågan.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0